Afrika'da Musankwa Sanyatiensis adı verilen yeni bir dinozor türü bulundu

Afrika'da Musankwa Sanyatiensis adı verilen yeni bir dinozor türü bulundu

Güney Afrika ülkesi Zimbabwe'deki Kariba Gölü kıyısında bulunan Geç Triyas döneminden kalma fosillerin, yeni bir dinozor türüne ait olduğu tespit edildi.

Paleontologlar , Güney Afrika ülkesi Zimbabwe'deki Kariba Gölü kıyısında  bir kayaya gömülü halde bulunan Geç Triyas döneminden kalma uyluk, incik ve ayak bileği kemiğinden oluşan bir dinozora ait arka bacağın yeni bir türe ait olduğunu ortaya çıkardı.

Güney Afrika'daki Witwatersrand Üniversitesi (Wits), Zimbabve Doğa Tarihi Müzesi ve New York Stony Brook Üniversitesi'nden bilim adamlarından oluşan uluslararası bir ekip tarafından fosillerle ilgili araştırmalarının sonuçları "Acta Palaentologica Polonica" dergisinde yayınlandı.

Geç Triyas döneminden kalma kemiklerin yaklaşık 210 milyon yıl öncesine ait olduğunu belirten bilim insanları, filogenetik analiz sonuçları doğrultusunda, dönemin diğer dinozor türlerinden farklı özellikleri bulunduğu belirlenen türe "Musankwa" tekne evinden esinlenerek Musankwa sanyatiensis adı verildi. Tonga lehçesinde "Musankwa", "evliliğe yakın erkek çocuk" anlamına geliyor. Bu adı taşıyan söz konusu tekne ise 2017 ve 2018 yıllarında Kariba Gölü'ne yapılan iki saha gezisi sırasında araştırma ekibinin evi ve gezici laboratuvarı olarak kullanılmıştı.

Evrimsel analiz Musankwa sanyatiensis'in Geç Triyas döneminde yaygın olan iki ayaklı, uzun boyunlu dinozorlardan oluşan Sauropodomorpha grubunun bir üyesi olduğunu ortaya koyuyor.

İlginç bir şekilde, bu dinozorun Güney Afrika ve Arjantin'deki çağdaşlarıyla yakından ilişkili olduğu görülüyor. Yaklaşık 390 kg ağırlığındaki bitki yiyen Musankwa sanyatiensis, döneminin en büyük dinozorlarından biriydi.

Genellikle otçul ve uzun boyunlu canlıları içeren dinozor kladı "Sauropodomorpha" mensubu olan "Musankwa Sanyatiensis", Zimbabve'de keşfedilen 4. dinozor türü oldu.


Benzer Haberler & Reklamlar