II. İstanbul Kurtarma Kazıları Sempozyumu, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde gerçekleştirilen oturumlarla başladı. Sempozyum ilk gününe çok kalabalık izleyici topluluğunun ilgi göstermesi dikkat çekti. Kütüphane salonunda boş yer bulmakta zorlanan…
İstanbul Kurtarma Kazıları Sempozyumu 16 yıl sonra ikinci kez gerçekleştirilecek. İlki 5-6 Mayıs 2008 tarihinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen sempozyumun ikincisinde; Yenikapı, Beşiktaş, Pendik, Haydarpaşa dahil kent…
Türkiye'de ne yazık ki bir haberde arkeoloji ve şirket adı yan yana geldiğinde, genellikle ya çıkar odaklı bir proje ya da bir şirketin arkeolojik ve doğal alanlara verdiği zarar söz konusu oluyor. Oysa zihniyet olumlu olduğunda hem arkeoloji bilimi,…
14 bin yıl önce insanların hem yerleşik hayata geçtiği hem avcı-toplayıcılık yaptığı Körtik Tepe'deki arkeoloji kazılarında çıkan eserlerdeki sanatsal motiflerin estetiği arkeologlar kadar sanat tarihçileri ve antropologları da şaşırtmıştı.…
Bilim heyetleri tarafından yapılan arkeolojik kazı ve araştırma çalışmalarında 1891, Müze Müdürlükleri başkanlığındaki kurtarma kazıları ve sondaj gibi çalışmalarda ise 4 bin 546 envanterlik eser müzelere kazandırıldı.
Kalehan 2 Barajı suları altında kalacak alanda süren arkeolojik kurtarma kazılarında 4 ayrı katman tespit edilirken yaklaşık 3 bin 600 yıl öncesine ait yerleşim izlerine ulaşıldı.
Çingene Kızı mozaiğinin 1960'lı yıllarda defineciler tarafından bulunarak yurt dışına kaçırıldıktan sonra 35 bin dolara satılan parçaları yıllarca Gowling Green State Üniversitesinde dekorasyon amaçlı sergilendikten sonra iade ediliyor? Peki…
Mardin Müzesi arkeologları Koçtepe köyünde mimari kalıntıların yanı sıra sırlı ve sırsız seramik parçaları, lüleler ve sikkeler buldular.
Mardin'in Dargeçit ilçesinde, "Ilısu Baraj Gölü Altında Kalacak Kültür Varlıklarının Korunması" projesi kapsamında yürütülen arkeolojik kurtarma kazılarında geçen sene bulunan ve "dünyanın en eski aşıkları" diye nitelenen iskeletler, incelemenin…
Muğla'nın Milas ilçesinde park çalışması yapılırken ilçede daha önce hiç karşılaşılmayan ilginç görünümlü tarihi yapının kalıntıları fark edilince arkeolojik kurtarma kazısı başlatıltı.
Helenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz dönemi yerleşim merkezlerinden Amasra, 5 bin yıllık tarihin izlerini taşıyor
Resmi arkeolojik kazı yapılmamasına rağmen tesadüfen bulunan eserlerle Türkiye'nin en zengin müzelerinden birine sahip olan Amasra'da başlanan kurtarma kazılarıyla 5 bin yıllık antik kentin gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.
26. Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu Hatay'da başladı.
Müzelerin sorunlarına yönelik çözüm önerilerinin ele alınacağı Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu Hatay'da yapılacak. Sempozyumda 2016'nın kurtarma kazılarına ilişkin 34 bildiri sunulacak