Kıbrıs'taki Othello Kalesi’nin restorasyonu tepki çekti

Kıbrıs'taki Othello Kalesi’nin restorasyonu tepki çekti

Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Cengiz, sosyal medyadan paylaştığı görüntülerle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Othello Kalesi’nde restorasyon adına ciddi tahribat yapıldığını belirtti. Kültürel Miras Teknik Komitesi Eşbaşkanı Ali Tuncay ise Othello Kalesi’ne restorasyon değil, konservasyon yapıldığına ve bu çalışmanın geçmişte yapıldığına dikkat çekti.

Kıbrıs Postası'nın haberine göre görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan vatandaş, “Shakespaer’in 1604’de yazdığı Othello Oyununa adını veren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa kentinde şehir surları içindeki her hafta binlerce turistin ziyaret etmesi gereken Othello Kalesi’nde restorasyon adına ciddi tahribat yapılmış. Turizme yazık ve tarihe saygısızlık” ifadelerini kulandı.

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Kültürel Miras Teknik Komitesi Eşbaşkanı Ali Tuncay, Othello Kalesi’ne restorasyon değil, konservasyon yapıldığına ve bu çalışmanın geçmişte yapıldığına dikkat çekti.

Söz konusu beton merdivenin, çok önceden yapıldığını söyleyen Ali Tuncay, yapılan çalışmanın doğru olmadığının altını çizdi.

“Çocukluğumdan beri o beton merdiven var” diyen Kültürel Miras Teknik Komitesi Eşbaşkanı Tuncay, “Gönül isterdi ki; restorasyon yapalım, ama kaynak sorunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Othello Kalesi'nin Tarihi

14'üncü Yüzyılda Lüzinyanlar tarafından inşa edilen Othello Kalesi, Mağusa kentinin ana girişlerinden biri olarak kullanılıyordu. Kale girişi üzerinde asılı olan St. Mark Aslanı kabartmasının altında kaleyi yeniden biçimlendiren kaptan Nicolo Foscari'nin adı ve 1492 tarihi görülmektedir. Etrafı derin bir hendekle çevrili olan Kale'nin yapısında kuleler ve topçu bataryalarıyla biten koridorlar bulunmaktadır. Kale avlusunda bir kısmı Osmanlılara, bir kısmı İspanyollara ait toplar, demir gülleler ve taş gülleler de bulunmaktadır. Kara Kapısı bir Ravelin'le (yarım ay şeklindeki tabya) korunmuştur. Buradaki geçitler ve top yuvalarına ek olarak bir şapel ve zindan olarak kullanılan yeraltı odaları bulunmaktadır.

Kalenin bugünkü adı, İngiliz döneminde kullanılmaya başlanmıştır. Sheakespeare'in ünlü trajedyasının bir bölümü Kıbrıs'ta bir liman kentinde geçmektedir. Oyunun kahramanı Othello, Faslı (Moor) biri olarak tanıtılır. Yazarın, adanın Venedikli valisinin soyadının anlamı 'Moor' olan Christophoro Moro'nun adını duyduğu ve yanılarak onun bir Faslı olduğunu düşündüğü sanılmaktadır.

Kale içerisinde bulunan salon günümüzde bir çok sanat ve kültürel etkinliğe evsahipliği yapmaktadır. Gazimağusa Belediyesi'nin düzenlediği geleneksel Mağusa Kültür, Sanat ve Turizm Festivali'nin de birçok etkinliği burada olmuştur.

Fotograflar: Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Cengiz
 


Benzer Haberler & Reklamlar