Prof. Dr. Fuat Sezgin'in belgeseli çekiliyor

İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı ve İslam Bilim Müzeleri kurcusu Sezgin'in hayatı belgesel oluyor

Dünyanın önde gelen bilim tarihçilerinden İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin'in hayatının anlatıldığı belgeselin çekimleri başladı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamada, hayatını bilim tarihine adayan İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Sezgin'in hayatının belgesel olacağı belirtildi.

Açıklamada, dünyanın yazma eserlere sahip bütün kütüphanelerinde 400 bin ciltten fazla eseri inceleyen Sezgin'in hayatı ve bilimsel çalışmalarının anlatılacağı belgeselin İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Yolcu'nun genel yönetmenliğinde öğretim üyeleri tarafından çekildiği aktarıldı.

Sezgin'in İslam kültür çevresinde yetişen bilim insanlarının buluşlarını bilimsel alet, araç ve gereçlerinin yazılı kaynaklara dayanarak yaptırdığı 800'den fazla örneğinin yer aldığı Frankfurt İslam Bilim Tarihi Müzesi'ni kurduğu bildirilen açıklamada, Sezgin'in görüşlerinin bugünün İslam dünyası için ayrı bir önem taşıdığı ifade edildi.

Açıklamada, "Ülkemiz için çok önemli olan, alanında Türkiye'de ilk, Frankfurt'dan sonra dünyada ikinci örnek teşkil eden İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in olağanüstü çalışmalarıyla 2008'de İstanbul Gülhane Parkı içerisindeki binada, bütün milletimize armağan edilmiştir. Müzede, tamamına yakını Prof. Dr. Fuat Sezgin'in çabalarıyla bağış olarak kazandırılmış yaklaşık 700 eser bulunmaktadır. Sezgin, hayatı boyunca dünyanın her yerinden büyük bir özenle, zorluk ve sıkıntılara katlanarak aldığı 45 bin ciltlik kitaplarla kurduğu İslam Bilimler Tarihi açısından dünyada tek olma özelliğine sahip, koleksiyon bir ihtisas kütüphanesi olan Bilim Tarihi Kütüphanesini dünyaya kazandırmıştır." ifadelerine yer verildi.

Uluslararası çeşitli akademilerin üyesi olan, çok sayıda ödül ve nişana layık görülen Sezgin'in, Kahire Arap Dili Akademisi, Şam Arap Dili Akademisi, Fas Rabat Kraliyet Akademisi, Bağdat Arap Dili Akademisi, Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyeliği bulunduğu kaydedildi.

Dünyadaki yazma eserlere sahip bütün kütüphanelerde 400 bin ciltten fazla eseri inceleyen ve 29 dil bilen Sezgin'in Frankfurt am Main Goethe Plaketi, Almanya Birinci Derece Federal Hizmet Madalyası, Almanya Üstün Hizmet Madalyası, İran İslami Bilimler Kitap Ödülü, Hessen Kültür Ödülü ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi olduğu bilgisi verildi.

Fikriye Susam Uyar - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar