Lefkoşa Milli Mücadele Müzesi

MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ

Lefkoşa Mücahitler Sitesi avlusunda yer alan müze binası, Venedik Döneminde "Barbaro", Osmanlı Döneminde "Musalla" ve şimdilerde ise"Barbar" olarak bilinen tarihi burç üzerine inşa edilmiştir.

680m² lik bir alanı kaplayan müze binasının yapımına 1978 yılında başlanmış ve 1 Ağustos 1982 tarihinde hizmete açılmıştır.

Müze Kıbrıs Türk Toplumunun 1878 yıllarından başlayıp günümüze kadar devam eden Milli Mücadelesini belgelemek ve bu mücadelenin niçin, nasıl ve hangi koşullar altında yapıldığını yerli ve yabancılara anlatmak amacıyla kurulmuştur.

Geçen zaman içerisinde gerek iç düzenlemede gerek binadaki yıpranma ve eskimeden dolayı elden geçirilen müze, çağdaş müzecilik anlayışıyla yeniden düzenlenmiştir.Yapılan düzenlemeler Turizm ve Çevre Bakanlığı'na bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın işbirliği sonucu gerçekleştirilmiştir.

Giriş
Müzeye giriş salonunun sağ tarafındaki duvarın üstünde Atatürk resmi ve "Ne Mutlu Türküm Diyene" yazısı, sol taraftan itibaren ise tablolar, Dr. Fazıl Küçük'ün bir sözü ve Kıbrıs Türkünün üç liderinin portreleri verilmiştir.
 

I. Bölüm
Bu bölümün girişinde Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (T.M.T.) amblemi ve andı, Mücahitler Marşı ve 1878-1964 yılları arasında Kıbrıs Türkü'nün vermiş olduğu mücadelenin yazı ve fotoğraflarla anlatımı yer almaktadır. Ayrıca bu bölümde Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel ile ilgili bir kısım ve Türk Toplumunun o yılarda Rumlara karşı kullandığı silahlar sergilenmektedir.
 

II. Bölüm
Bu bölümün girişinde Rauf. R. Denktaş'ın 1967 yılında arkadaşları ile Türkiye'den Kıbrıs'a geldiği sandal sergilenmektedir. Kıbrıs Türkünün 1967 yılından itibaren, Erenköy Direnişi de
dahil mücadele yılları resim ve fotoğraflarla anlatılmakta ve bu dönemde kullanılan silahları sergilenmektedir.Ayrıca bu bölümde rumların gerçekleştirmek istediği "Magalo İdea" ve "Enosis" hayalleri anlatılmakta ve Türklere karşı kullandıkları silahlar sergilenmektedir. Kronolojik bir sıra içinde verilen Bu olaylardan sonra 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirilen "Barış Harekatı" fotoğraf, yazı ve haritalar ile anlatılmış ve Kıbrıs Türkünün büyük bir mücadele sonucu elde etmiş olduğu zafer ve özgürlük vurgulanmıştır.
 

III. Bölüm
20 Temmuz 1974 Barış Harekatı sonucu Kıbrıs Türkünün Federe Devleti'ni ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni kurması nlatılmış ve adadaki sosyal ve ekonomik gelişmeler yazı ve fotoğraflarla sergilenmektedir. Bu bölümde ayrıca şehitlerimizin isimlerinin yer aldığı bir anıt yer almakta ve bu büyük mücadele sonucunda elde ettiğimizi hakların ve özgürlüğün verilemeyeceği yazılarla vurgulanmaktadır.

Kaynak; Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar