Lefkoşa Lüzinyan Evi

Lefkoşa Lüzinyan Evi

LÜZİNYAN EVİ

XV. Yüzyıldan günümüze kadar gelebilmiş Lefkoşa surlar içinde yer alan konak, Gotik kemerleri giriş kapısı ve üzerindeki Lüzinyan dönemi armaları,ayrıca, Osmanlı dönemi ilâvesi köşk ve süslemeli ahşap tavanları ile dikkat çekmektedir.

Tipik bir iç avlulu konut özelliği taşıyan konak bağdadi teknikle yapılmış ilave köşk hariç, kesme taşıyan inşa edilmiş olup iki katlı ve çatılıdır.

Her iki katta yer alan dört oda geniş verandalarla iç avluya açılmaktadır.

Zemin kattaki yuvarlak taş sütunlu verandadan üst kattaki ahşap dikmeli verandaya özellikli taş bir merdivenle ulaşılmaktadır.

Dikdörtgen plânlı iç avlunun doğu duvarında yer alan ve içi sonradan doldurulmuş taş kemer kalıntılan, binanın doğu yönüne doğru bir uzantısı veya bağlantısı olduğu izlenimini vermektedir.

Ortaçağ yapıları araştırmacısı Camille Enlart "Gothic Art and Renaissance in Cyprus" adlı kitabında bu konaktan bahsetmektedir. 1873 yılında adayı ziyaret eden Avusturya Arşidükü Louis Salvator ise, "Levkosia,

The Capital of Cyprus" adlı kitabında, konağın "Kaloiro Al Efendi" adında bir Türk ailesi tarafından kullanıldığını yazmaktadır.

1958'li yıllara kadar Rus Classen çifti tarafından konut ve dokuma atölyesi olarak kullanılan konak, ailenin vasiyeti üzerine Kıbrıs Hükümeti'ne kalmıştır.

1980'li yıllarda boşaltılan konak, o güne kadar birçok iç bölüme ve ilaveler yapılarak göçmenlerin kullanımına bırakılmıştı.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'nin 2 yıllık restorasyon çalışması ile 1997 Aralık ayında, gelecek nesillere aktarılmaya çalışılan konakta, yerel dokumacılık sanatının canlandırılması yanında sosyal faaliyetlere de yer verilmiştir.

Lüzinyan ve Osmanlı dönemlerine uygun otantik eşyalarla döşenen konakta ayrıca ziyaretçilere hizmet verecek bir servis odası düzenlenmiştir.


Benzer Haberler & Reklamlar