Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2018 bütçesi açıklandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2018 bütçesi açıklandı

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin 45 milyon lira maliyetle

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Bakanlığımız 2018 yılı bütçesi bağlı ve ilgili kuruluşlar dahil 3 milyar 997 milyona çıkmıştır. Bir miktar nominal olarak artmakla birlikte maalesef bütçedeki payı bakımından düşmüştür." dedi.

Kurtulmuş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Turizm altyapısı ve kültür merkezlerine desteklerinin devam ettiğine dikkati çeken Kurtulmuş, Turizm alt yapısının desteklenmesi için yerel yönetimlere 136,2 milyon lira destek sağlandığını söyledi.

Çevreye duyarlı 226 turizm tesisine bu yıl içerisinde 20 milyon lira enerji desteği sağlandığını aktaran Kurtulmuş, 2017 yılı sonuna kadar İzmir Bornova, Sinop ve Kırıkkale'de kültür merkezlerinin faaliyete geçeceğini bildirdi.

Kurtulmuş, 2018'de 9 kültür merkezini daha tamamlayacaklarına işaret ederek, kamu kurum ve kuruluşlarının kültür merkezi projelerine de 15,6 milyon lira destek verildiğini aktardı.

Türkiye'nin yurt dışındaki görünürlülüğünün ve temsilinin artırılması bakımından "hamle" dönemine girildiğine dikkati çeken Kurtulmuş, "Bu çerçevede geçen hafta 2018-2021 dönemi için UNESCO Yürütme Kurulu Üyeliği seçimini Türkiye kazanmıştır. 195 ülke arasından oy sahibi olan 184 ülkenin 154'ünün oyunu alarak Türkiye buraya girmeyi başardı. Özellikle Türkiye'nin dış politikada yalnızlaştırılmaya çalışıldığı bu dönemde bu UNESCO Yürütme Kurulu Üyeliğine seçilmiş olmamız fevkalade değerlidir, önemlidir." diye konuştu.

Kurtulmuş, Dışişleri, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm bakanlıklarında bu çalışmayı yürüten ilgililere teşekkürlerini iletti.

Filistin, Gürcistan, Katar, Kostarika, Kuveyt, Macaristan, Mozambik, Özbekistan, Rusya, Tanzanya, Venezuella gibi ülkelerde turizm ve kültür alanında anlaşmalar imzalandığına da değinen Kurtulmuş, 10-16 Eylül'de Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki Dünya Turizm Örgütü'nün 22'inci Genel Kurul toplantısı, 2 Ekim'de de OECD'nin 100. Kültür Turizm Bakanları toplantısına katıldıklarını anımsattı.

- "Milletlerarası 9. Halk Kültürü Kongresi" 20 Kasım'da başlıyor

Kurtulmuş, 20-24 Kasım'da Ordu'da "Milletlerarası 9. Halk Kültürü Kongresi"nin toplanacağını ifade ederek, bununda Türkiye'de uzun yılar sonra yapılacak olması dolayısıyla önemini vurguladı.

Bu toplantıya 181 yurt içi, 37 yurt dışından olmak üzere toplam 218 katılımcı olacağını belirten Kurtulmuş, toplantıda sunulacak bildirilerin de önemli olacağını aktardı.

Kurtulmuş, 26 Nisan 2018'de "1. Ulusal Telif Hakları Kongresi"nin yapılacağını hatırlatarak, "Ümit ediyorum ki o tarihe kadar Telif Yasası'nı da yasalaştırmış olacağız. Türkiye'de önemli sorunlardan birisi olan fikri mülkiyet haklarının korunması konusunda hem farkındalığın oluşturulması hem bunlarla ilgili özellikle genç nesillere birtakım eğitimlerin verilmesi bakımından bu kongre önemli bir dönüm noktası olacak ve uluslararası kuruluşlarda bu toplantıya davet edilecek." ifadelerini kullandı.

- "Kütüphaneleri yaşayan mekanlar haline getireceğiz"

Kütüphanelerin çalışma saatlerinin düzenlenmesine ilişkin de çalışmalar yürüttüklerini aktaran Kurtulmuş, "İstiyoruz ki kütüphaneler yaşayan mekanlar olsun, yaşayan kütüphaneler haline getirilsin. Bununla ilgil olacak 2017'nin sonuna kadar il halk kütüphanelerinin gece 22.00'ye kadar çalışmasını sağlamak üzere ilgili arkadaşlara talimat verildi. Şu ana kadar 68 kütüphanemiz mesai saatlerini uzatmıştır." diye konuştu.

Öğrencilerden gelen "Kütüphaneler sabaha kadar açık kalsın" taleplerinin "sevindirici" olduğunu dile getiren Kurtulmuş, kütüphanelerde gençlerin dışarı çıkmadan acıktıklarında yemeklerini yiyebilecekleri imkanların verilmesinin önemini de anlattı.

Öğrencilerin özellikle soğuk kış günlerinde dışarı çıkmadan kütüphanelerde daha uzun süreler çalışabilmelerini istediklerini vurgulayan Kurtulmuş, "Bunu önemsiyoruz. Kütüphaneleri yaşayan mekanlar haline getireceğiz." değerlendirmesini yaptı.

- Özel tiyatrolara 5 milyon lira destek sağlandı

Devlet Tiyatrolarının faaliyetlerine ilişkinde bilgi veren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Tiyatromuz geniş kitlelere ulaşıyor. 216 özel tiyatroya geçen sezonda 5 milyon lira destek sağlandı. Devlet Tiyatrolarımız 68 sahnede milletimizle buluşuyor. Şimdiye kadar 77'si çeviri olmak üzere 150 oyun sahnelendi. Şimdiye kadar tiyatro sezonunda 5 bin 941 temsil ile yaklaşık bir milyon 750 bin seyirci ile buluşmuş ki bu fevkalade önemli bir rakam."

Bakan Kurtulmuş, Adalet Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan proje kapsamında "Son Kuşlar" oyununun, 25 cezaevinde 103 temsille yaklaşık 9 bin 300 kişiye ulaştığını söyledi.

Sinema sektöründe gözle görünür bir artış olduğuna işaret eden Kurtulmuş, 1990-2002 yılları arasında sinema sektörüne verilen desteğin, 2002- 2017 yılında 35 kat artarak, yaklaşık 191 milyon dolara yükseldiğini vurguladı.

Bu yıl içerisinde 121 yeni yerli filmin seyirciyle buluştuğuna dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Toplam seyirci sayısı ise 53,6 milyon kişi. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20'lik bir artış göstermiş izleyici sayısı. Böylece tüm zamanların izleyici sayısı bakımından rekor kırılmış. Yine çok önemsediğimiz bir husus, Türkiye ABD'den sonra dizi ihracatında dünyada ikinci sırada.Yüzde 48'lik yerli film izlenme oranıyla da Avrupa'da birinci olan bir ülkeyiz."

Bakanlık olarak destekledikleri yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu'nun yaptığı "Buğday" filminin Tokyo'da en iyi film ödülünü aldığını hatırlatan Kurtulmuş, destekledikleri bir diğer film olan "Ayla"nın ise Oscar'da aday olarak, Türkiye'yi temsil edeceğini ve bunun "övünç" vesilesi olduğunu anlattı.

Kurtulmuş, yurt dışına kaçırılan tarihi ve kültürel varlıkların Türkiye'ye geri getirilmesine ilişkin olarak, uzun mücadelelerden sonra Perge'deki Herakles lahidinin tekrar Antalya'ya getirildiğini anımsattı.

- "Tarihi eserlerin iadesi takip altında"

Kurtulmuş, "2017 yılında toplam 44 tarihi eserin iadesi sağlandı. 56 eserin de iade edilmesiyle ilgili, hafiye gibi takibi yapılıyor." dedi.

Christie's müzayede salonunda müzayedeye Hamdullah Efendinin oğlu Mustafa Efendi'nin el yazması Kuran-ı Kerim'in orada müzayededen geri çekildiğini hatırlatan Kurtulmuş, "Şimdi o eserin de takipçisiyiz. Ümit ederim ki Türkiye'ye getirmek mümkün olur." ifadesini kullandı.

Sinema Kanunu'nda da yenilemeler yapacaklarını anlatan Kurtulmuş, "Sinema Kanunu'nu yenileyerek, Türk sinemasının daha rekabetçi bir endüstri haline dönebilmesi için alt yapı çalışmalarını tamamlayacağız. Sektör paydaşlarıyla tamamıyla müzakere halinde bu süreçler götürülmüştür. Burada hemen hemen herkesin ittifak içerisinde olduğu somut ve planlı adımlar atılacaktır." bilgisini verdi.

Telif Yasası olarak bilinen 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılacak düzenlemeleri de hatırlatan Kurtulmuş, "Burada da bütün sektör temsilcileri, meslek kuruluşlarıyla toplantılar yapılmış, böylece eser sahiplerinin alın terleri, akıl terleri, fikir terleri korunabilmesi için her türlü tedbirler alınmış, bu da sektörü rahatlatacak bir kanunumuz olacak inşallah." şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesine ilişkin olarak da şunları kaydetti:

"2017 yılı bütçesi bağlı ve ilgili kuruluşlar dahil, 3 milyar 459 milyon küsür idi. 2017 yılı bütçemizin yüzde 25’i yatırıma, yüzde 75’i ise maalesef cari bütçeden oluşuyordu. Bakanlığımız 2018 yılı bütçesi bağlı ve ilgili kuruluşlar dahil 3 milyar 997 milyona çıkmıştır. Bir miktar nominal olarak artmakla birlikte maalesef bütçedeki payı bakımından düşmüştür. Yüzde 0,55'den yüzde 0,53'e düşmüş görünüyor. Aşağı yukarı 2018'de planlanan bütçede de yüzde 24.4'ü yatırıma, yüzde 75.6'sı ise cari giderlere harcanacaktır."

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'ye turist getiren seyahat acentalarına sağlanacak uçuş desteği için bütçeye 800 milyon lira ödenek konulduğunu belirterek, 2017 sonu itibarıyla sona erecek olan kruvaziyerle turist getiren acentalara da desteğin de devam edeceğini bildirdi.

Milli kültürün ihyası, zenginleştirilmesi ve çağın gereklerine uygun yeni kültür politikalarının üretilmesi konusunda önemli bir çalışma olma özelliğini taşıyan 3. Milli Kültür Şurası'nın 3-6 Mart'ta İstanbul'da toplandığını anımsatan Kurtulmuş, burada gündeme getirilen önerilerden bir strateji belgesinin oluşturulduğunu kaydetti.

Kurtulmuş, bu strateji belgesini, gelecek yıllarda yapılacak kültür faaliyetlerinde bir yol haritası olması açısından önemsediklerini vurguladı.

Bakan Kurtulmuş, 15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde "tam zamanı" sloganıyla düzenlenen 3. Turizm Şurası'nda bakanların katılımıyla özel bir oturum düzenlendiğini de dile getirdi.

- Turizmde yeni strateji

Bakan Kurtulmuş, turizmde "3. hamle dönemi" olarak adlandırılan yeni dönemde turizm stratejisine yönelik birkaç alanı önemsediklerini aktararak, bunlardan ilkinin yeni pazarlara açılmak olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, Türkiye'nin özellikle Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Endonezya ve Malezya başta olmak üzere Uzak Doğu Asya ülkelerine açılımının sağlanması için özel gayret sarfediyoruz. İnşallah o kapıları tıklatacağız. Bütün bu saydığım 6 ülkenin nüfusunu toparladığımız zaman neredeyse dünya nüfusunun yarısı. Daha önemlisi bu ülkelerin her birisinde son derece canlı ve yeni orta sınıflar var. Mesela sadece Çin'de 300 milyona yaklaşan yeni orta sınıf var." ifadesini kullandı.

İkinci stratejinin deniz-güneş-kum turizmi dışında sağlık, yaşlı bakımı, kongre, kış, yayla ve spor turizmine kadar yeni ürünler oluşturmak ve bu ürünleri komşu ülkelerle ortak paketler belirlenerek, Türkiye ve bölgesini önemli bir turizm destinasyonu haline getirilmesi olduğunu anlatan Kurtulmuş, üçüncü stratejiye ilişkin de şunları kaydetti:

"Özellikle son yıllarda Türkiye'ye karşı başta bazı batı ülkeleri olmak üzere giderek artan bir önyargı var. Bu önyargının temelinde yabancı düşmanlığının, İslam karşıtlığının ve bunun somut hale indirgenmiş hali olan Türkiye karşıtlığının zaman zaman hele 2016'da olduğu gibi Türkiye turizmini de ayrıca olumsuz etkileyen bir yönü var. Onun için biz bu dönemde kültür ve turizmi Türkiye'nin yumuşak güç enstrümanları olarak kullanacağız. Şunu biliyoruz ki siyasetin dili başka, turizmin dili başka bir şey."

Kurtulmuş, Alman siyasetindeki anti Türkiye karşıtı söylemlere karşın Türkiye'ye ilk 9 ayda 3 milyondan fazla Alman turistin geldiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin dünyanın en büyük arşivi ve en zengin kütüphanesi olduğunun altını çizdi.

- "31,4 milyon turistin Türkiye'yi ziyaret edeceğini tahmin ediyoruz"

Bakan Kurtulmuş, Türkiye'de turizmin yeniden canlanmaya başladığına, 2016'nın turizm açısından kötü bir yıl olmasına karşın turist sayısında Avrupa'da 6. sırada yer aldığına dikkati çekerek, "2017 yılının ilk 9 ayındaki verilerimiz ise geçen yılla kıyaslandığında yüzde 28,7'lik artış gösterdi, 26,6 milyon kişi Türkiye'yi ziyaret etti. Turizm gelirlerinde ise aynı oranda olmasa da bir artış var. Yüzde 16,5 artışla 20,2 milyar dolar oldu. Veriler böyle devam ederse 2017 sonunda 31,4 milyon turistin Türkiye'yi ziyaret edeceğini tahmin ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İlk 9 aylık dönemde İstanbul ve Antalya'ya 16 milyonu aşkın turistin geldiğine işaret eden Kurtulmuş, "3 milyona yakın Alman ziyaretçi, 4 milyonun üzerinde de Rus ziyaretçinin gelmesi krizlerin yaşandığı bu iki ülkeyle olan ilişkilerin aslında turizmde başka bir şekilde seyrettiğini de gösteriyor." şeklinde konuştu.

- "Türkiye'nin övünç projelerinden birisi olacaktır"

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, gelecek dönem kültür alanında yürütülecek yeni projeler hakkında bilgi vererek, bunlardan birinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 6 Kasım'da lansmanını gerçekleştirdiği İstanbul'daki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binası olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, yenilenen AKM binasına yönelik, "İnşallah Atatürk Kültür Merkezi Türkiye'nin övünç projelerinden birisi olacaktır. Hem mimarisi hem estetiğiyle hem fonksiyonelliğiyle, şehrin meydanıyla bütünleşen havasıyla hem de kapasitesiyle tam bir kültür merkezi olacak." dedi.

AKM'nin bir opera binası olmanın ötesinde konser, konferans, sinema salonları, tiyatro sahneleri, oda tiyatroları ve kültür sokaklarıyla yaşayan canlı bir kültür merkezi haline getirilmesinin planladığını aktaran Kurtulmuş, bir diğer önemli projenin ise Rami Kışlası olduğunu kaydetti.

Kurtulmuş, Rami Kışlası'nın renovasyon ve restorasyonunun gerçekleştirilmesiyle İstanbul'un Türkiye'nin en büyük kütüphanelerinden birine kavuşacağını söyleyerek, "Bu alanda 7 milyon kitabı barındıracak bir kütüphanemiz olacak. Ayrıca burası canlı, yaşayan bir kültürel mekan olacak. Burası bir 'kitap vadisi' şekline dönüşecek." bilgisini paylaştı.

Mürekkebin, kağıdın nasıl üretildiğine kadar kitapla ilgili tüm unsurların burada bir araya geleceğinin altını çizen Kurtulmuş, bu projenin birinci etap uygulama işinin tamamlandığını aktardı. Kurtulmuş, "Yani hemen içine girilebilecek durumda. Öncelikli fonksiyonlarımızı tespit ederek, ilk bölümünü hemen hizmete açmayı düşünüyoruz. İkinci bölümle ilgili ihale de tamamlanmıştır. Bu ihale süreci bittikten sonra da 3. etap ihale sürecini başlatacağız. Bu da Türkiye'nin, İstanbul'un övünç projelerinden birisi olacak." ifadelerini kullandı.

- Kuleli Askeri Lisesi

Bakan Kurtulmuş, Kuleli Askeri Lisesi'nin müzeye dönüştürülmesi çalışmalarıyla ilgili de Milli Savunma Bakanlığının muvafakatini bildirdiğini, binanın bir kısmının ulusal müze haline getirileceğini söyledi. Maliye Bakanlığının tahsis işlemlerinin devam ettiğini belirten Kurtulmuş, kompleksin bir kısmının ise Milli Savunma Üniversitesi'nin kullanımında kalacağını dile getirdi.

Kurtulmuş, "Burada gerçekten müzeyle ilgili Türkiye'de kimin ne birikimi varsa, hepsini toplayacağız. Bu konudaki uzmanları bir araya getireceğiz ve burayı Türkiye'nin gurur duyacağı bir ulusal müze haline getireceğiz. Bu kadar çok kültürel zenginliği barındıran Anadolu toprakları içerisinde ne varsa, İslam medeniyetine ve İslam öncesi medeniyete ait ne varsa bunların sergilenmesini sağlayacak çok önemli bir ulusal müze haline getireceğiz." dedi.

En önemli arkeoloji müzelerinden olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin 45 milyon lira maliyetle sürdürülen restorasyon projesinin en kısa süre içerisinde bitirileceğini bildiren Kurtulmuş, Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) binasının ikmal ihalesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca gerçekleştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Kurtulmuş, "2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binası tamamlanarak hizmete sunulacak. 2 bin 12 kişilik büyük bir salonu var. Türkiye'nin en güzel orkestra çukuruna sahip olan salonlarından birisi olacak." diye konuştu.

35 bin ciltlik muazzam bir esere sahip olunacak Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Kütüphanesi'nin kurulmasına yönelik çalışmaların da sürdüğünü aktaran Kurtulmuş, "Burada bir Bilimler Tarihi Kütüphanesi oluşacak, Gülhane'de. Bu kitapların 12 bin adedi ülkemize getirildi. Geri kalanların da hızlı bir şekilde Türkiye'ye getirilmesi için gayret sarfediyoruz. Ümit ederim ki bunu da en kısa süre içerisinde başaracağız ve resmi açılışını yaparak kitapların raflara tamamını koymuş olacağız." şeklinde konuştu.

- Seyahat acentalarına sağlanacak destek

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 201 müze, 138 ören yeri ile Bakanlığın denetimindeki 238 özel müzenin faaliyet gösterdiğini belirterek, bu müzeleri 2017'nin ilk dokuz ayında 16.3 milyon kişi ziyaret ettiğini kaydetti.

2017'de 19 yeni müze yapımı ve yenileme projesine ek olarak, 43 uygulama işi ile toplam 62 müzede devam eden çalışmaların 2018'de tamamlanmasının öngörüldüğünü belirten Kurtulmuş, ayrıca bu sene 53 milyon lira ödenekle 14 ören yerinin tamamlandığını ifade etti. Kurtulmuş, "Sinemaya Gitmeyen Kalmasın" projesinin bir milyon çocuğu sinemayla buluşturucak bir proje olduğuna dikkati çekerek, 2015'ten bu yana da bazı havalimanlarına tüm dünyadan turist getiren seyahat acentalarına destek verildiğini anımsattı.

Bakan Kurtulmuş, "2017 yılında, bu kapsamda 565 milyon lira destek verdik. 2018 yılında ise bu destek için yüzde 41,6 artışla bütçemize 800 milyon lira ödenek konuldu. Ayrıca 2017 yılı sonuna ülkemize 750 ve üstü yolcu kapasiteli kruvaziyer gemisiyle turist getiren seyahat acentalarına verilen turist başına 30 ABD doları destek devam edecek. Bundan sonra bu miktarı biraz daha aşağı çekerek daha az sayıda da turist getiren kruvaziyerlere de destek verilmesi çalışmasını sürdürüyoruz." açıklamasında bulundu.

Her iki alandaki destek çalışmalarının tamamlanarak yakın zamanda Bakanlar Kurulu'na sunulacağını bildiren Kurtulmuş, seyahat acentalarına sağlanacak uçuş desteğinin de kademelendirileceğini belirtti. Kurtulmuş, "İlk sezonda getirenlere daha az destek, ölü sezonda getirenlerde daha çok destek vermek üzere bu desteklerimizi arttıracağız. Bin 500 dolardan 9 bin dolara kadar değişen bir oranda desteklerimizi sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.


Benzer Haberler & Reklamlar