Hollandalı Arkeologları şaşırtan Roma eserleri

Hollandalı Arkeologları şaşırtan Roma eserleri

Hollanda ve Almanya sınırında, Roma dönemine ait ihtişamlı ve kıymetli eşyalar bulundu. Arkeologlar bu eserlerin yoksul çiftçilerin yaşadığı alanda ne aradığını anlayamadılar.

Hollanda'nın Almanya sınırındaki Gelderland eyaletinnin Tiel bölgesindeki antik sitede yapılan 6 aydır süren arkeolojik kazılarda, Roma dönemine ait kıymetli eserler bulundu. Bulunan eserler arasında Jüpiter heykeli, üzerinde DEAE yazılı tanrıçaya adanmış bir mezar taşı, estetik ve antika özelliği bulunan 2,500 bronz obje ve merhem tenceresi (ilaç yapımında kullanan çanak) de yer alıyor.

***

Tiel'deki antik sitede süren kazılar, Medel Sanayi Bölgesi oluşturulması düşünülen 80 hektarlık hazine arazisinin bir bölümünde yapılıyor. Almanya'da bu tarz büyük inşaat projeleri öncesi arkeologların inceleme için davet ediliyordu, geçen yıl Kasım ayında gerçekleşen incelemeler sırasında Arkeolog Jan van der Velde liderliğinde çalışan arkeologlar, 6.000 yıl öncesine tarihlenen çok sayıda eser ve bir de Roma mezarı buldular.



Dutch News sitesinin haberine göre; Arkeolog Jan van der Velde, yayın kuruluşu NOS'a verdiği demeçte; Gelderland'ın geçmişte Roma imparatorluğunun bir sınır vilayeti olduğuna dikkat çekti ve Romalılar'ın dört asır hüküm sürdüğü Batı Avrupa'da bu eserlerin bulunmasının normal olduğunu söyledi. Jan Van Der Velde, "Şaşırtıcı olan çiftçilerinin yaşadığı, derme çatma ahşap ve çamurdan evlerin bulunduğu bölgede ortaya çıkardığımız buluntular arasında böyle değerli ve sofistike nesneler bulunması. Böyle gösterişli heykeller hatta merhem tenceresi, Nijmegen gibi zengin bir Roma kentinde bile nadir olarak bulunabilir. Bativan'da böyle gösterişli aserler bulunmsı tuhaf" dedi.

Van der Velde'ye göre eserlerin bulunduğu alandaki bina için iki ihtimal var, villa ya da tapınak: " Burası koleksiyoner zengin bir Batavian'a ait villa olabilir.  Eski eserlerin sahibi, villasını pahalı ve nadir bulunan nesnelerle çevrelemek suretiyle Roma'nın atmosferini burada yaratmak istemiş olabilir. Ama belki de bir tapınak alanında kazı yapıyoruzdur. Çünkü hemen hemen tüm bronz nesneler 20 x 50 metre karelik alan içinde bulundu. Bu alan tapınağın kurban ve adak için kullanılan sunak kısmı olabilir"

Alanın tapınak mı villa mı olduğunun anlaşılabilmesi için kazının ilerleyen aşamalarında binanın kat planı hakkında bilgi verecek bulgular elde etmeyi umduklarını söyleyen Van der Velde; Binanın temel kalıntılarının bu konuda fikir vereceğini düşünüyoruz. Tabi temellere ulaşabilirsek. Son zamanlarda bu civarda yol ve sanayi sitesi inşaatlarından dolayı çok fazla yıkım gördük. Aynı şey burada da yaşanmıştır endişesindeyiz. Ama inşaat projesi kapsamında, kazılara devam edebilgimiz kadarıyla şansımızı beneyeceğiz"



***

Gelderland eyaletinin Tiel bölgesindeki kazılara, çiftçilerin ekim ve hasat çalışmaları nedeniyle ara verileceği açıklandı.

Arkeolojikhaber.com 


Benzer Haberler & Reklamlar