Hasankeyf'e jeolojik inceleme

Hasankeyf'e jeolojik inceleme

Hasankeyf anti̇k kenti̇ni̇n jeoloji̇k-jeotekni̇k bakımdan araştırılması ve güçlendi̇ri̇lmesi̇ çalışmasına ilişkin sözleşme i̇mzalandı.

ANKARA: Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Hasankey antik şehrinin jeolojik ve jeoteknik bakımından araştrılıp güçlendirilmesi amacıyla yapılacak çalışmalar için sözleşme imzalandı.

Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, DSİ Genel Müdürü Murat Acu, imza töreninde, Hasankeyf'in geçmişten geleceğe aktarılacak bir kültür ve tarih mirası olduğunu belirtti.

Hasankeyf'te tarihi dokuyu korumak için yapılan çalışmalarda çok hassas davrandıklarını vurgulayan Acu, "Yapılan proje tarihi, çevresel ve kültürel değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması bakımından çok büyük önem arz etmektedir. Proje tamamlandığında bölgedeki turizmin gelişmesine de çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Bugün sözleşmesini imzaladığımız 'Hasankeyf Antik Kentinin Jeolojik-Jeoteknik Bakımdan Araştırılması ve Güçlendirilmesi Yapımı İşi'nin yüklenici firmaya hayırlı olmasını diliyor çalışmalarda DSİ ve firma elemanlarına başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Yapısal dönüşüm projesi: Ilısu Barajı ve HES Projesi

Açıklamada ayrıca, Ilısu Barajı ve HES Projesi sayesinde, yürütülen kültürel mirasın korunmasına dair yapılan çalışmalarla da tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılarak, gelecek nesillere aktarılacağı ve Hasankeyf Antik Kenti turizm bakımından dünyada bir cazibe merkezi haline geleceği belirtildi.

Ilısu Barajı ve HES Projesinin yalnızca enerji projesi değil, aynı zamanda ekonomik, kültürel ve sosyal gelişimi sağlayacak bir yapısal dönüşüm projesi niteliğine sahip olduğu da kaydedildi.

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülen başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak olmak üzere bölgenin tamamının kalkınmasına katkı sağlayacak Ilısu Barajı, bin 200 megawatt kurulu gücü ve yılda üreteceği yaklaşık 4,12 milyar kilowatsaat enerji ile kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye'nin en büyük 4'üncü barajı ve dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin 2'nci büyük barajı olacak.

Ilısu Barajı Önyüzü Beton Kaplı Kaya Dolgu Baraj tipinde dolgu hacmi bakımından dünyada birinci sırada yer alıyor. Ilısu Projesi yılda 400 milyon dolar ekonomiye katkı sağlayacak.

"Hasankeyf Antik Kentinin Jeolojik ve Jeoteknik Bakımdan Güçlendirilmesi Yapım İşi" kapsamında Yukarı Şehre temel teşkil eden kayalık bölge jeoteknik olarak güçlendirilecek ve üzerinde konumlanmış kültürel varlıkların gelecek nesillere güvenle aktarılması sağlanacak. Bu bağlamda bölgenin özel mimari unsurları dikkate alınarak, tasarlanan antik bir liman örneği inşa edilecek, Yukarı Şehir ile Hasankeyf İlçesi yeni yerleşim arasında baraj gölüne sağlanacak ulaşıma ve bu sayede antik kentteki turizm faaliyetlerinin gelişmesine de hizmet edecek.

AA Zehra Aydın

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar