Arkeologlar Derneği'nin amacı Arkeologlar Odası olabilmek

Arkeologlar Derneği'nin amacı Arkeologlar Odası olabilmek

Açtığı yeni şubelerle yurt sathında örgütlenme hedefine doğru adım adım ilerleyen Arkeologlar Derneği, Şanlıurfa’da 7’nci şubesini açmaya hazırlanırken arkeolojiyi yurt çapına yaymayı amaçladıklarını belirten Dr. Soner Ateşoğulları, "Şube sayımızı arttırarak odalaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Arkeologlar Derneği, 7’nci şubesini Şanlıurfa’da açmaya hazırlanıyor. 30 Mayıs’ta açılacak şube hakkında bilgi veren Arkeologlar Derneği Genel Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları, “Şube sayımızı arttırarak odalaşmayı hedefliyoruz. Sadece Genel Merkez ile kalırsak odalaşamayız. Dernek statüsünde olmak çoğu zaman yetmiyor. Odalaşırsak daha güçlü ve tüm arkeologları kapsayıcı oluruz” dedi.

İlk olarak 1975 yılında Turgut Batur başkanlığında Ankara merkezli kurulan ‘Arkeologlar Derneği’, 1980 askeri darbesinde kapatıldı. Daha sonra 1992 yılında Arkeoloji ve Arkeologlar Derneği adıyla Ankara’da tekrar kuruldu. 1994 yılında İstanbul şubesi, 2015 yılında Bursa şubesi, 2022 yılında da Antalya, Çanakkale, Muğla ve İzmir şubeleri açılan dernek, son olarak Şanlıurfa ile şube sayısını 7’ye çıkarıyor.

Şube sayılarını artırarak arkeolojiyi yurt çapına yaymayı amaçladıklarını belirten Dr. Soner Ateşoğulları, “Ankara’daki Genel Merkezimizden her yere yetişmek mümkün olmuyor. Temel amacımız arkeolojiyi geniş halk kitleleriyle buluşturmak ve benimsetmek, yeni mezun arkeologları derneğimize kazandırmak, onlara istihdam yaratmak. Ayrıca, şubeler aracılığı ile kültürel mirasımızın korunması için genç nesillerin eğitimi ve koruma bilincinin kazandırılması amacıyla diğer sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içerisinde çok yönlü faaliyetlerde bulunmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘PHASELİS ÇALIŞMALARI YASALARLA UYUMLU DEĞİL’

Şubelerin bulunduğu şehirlere özgü çalışmalar yaptığını belirten Ateşoğulları, “Geçtiğimiz günlerde İzmir şubemizin organizasyonu ile hala gündemde olan depremle alakalı “Müze ve Deprem” konulu konferans verildi. Genellikle gündemde olan konularla ilgili çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Şubelerimizin bulunduğu illerde arkeologların ve arkeolojisinin sorunları ile ilgili çalışmalarımız oluyor. Örneğin Antalya şubemiz, geçen aylarda Phaselis antik kentine plaj yapılmasıyla ilgili çalışmalar ve basın açıklaması yaptı. Dernek olarak, Antalya’da, hem 1. derece arkeolojik sit alanı olan, hem de önemli bir doğal yaşam alanı olan Phaselis antik kentinde başlatılan çalışmalara karşıyız. Ağır iş makinaları kullanılarak ve toprağa müdahale edilip geniş alanlara betonlar dökülerek yapılan çalışmaların, yasalarla uyumlu olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Çiğdem Korkan - www.antalyaekspres.com.tr

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar