Zenofobi: Xenophobia

Zenofobi nedir? Zenofobi ne demektir? Xenophobia nedir?

Zenofobi (Xenophobia) yabancı düşmanlığı demektir.  Yabancılardan veya farklı olan insanlardan korkma ve onlardan nefret etme olgusuna verilen addır.

Yunanca xenos ve phobos kelimelerinin birleşiminden oluşan kavran yabancı korkusu-nefreti anlamına gelir. Farklı olanın tehlikeli olduğu düşüncesinden kaynaklanan korkudur.

Zenofobi ikiye ayrılmaktadır

Birincisi bir topluluğun içinde olan ama o topluluğun bir parçası sayılmayan bir gruba karşı duyulan korkudur. Bu genellikle göçmenler ya da azınlıklar olur, fakat bazen yüzyıllardır bir arada olunan bir grup da olabilir. Zenofobinin bu türü tehcir ve en kötü durumda soykırım gibi vahşi ve saldırgan tepkilere de yol açabilir.

İkincisi ise temelde kültüreldir ve bu durumda korkunun nesnesinin, yabancı sayılan kültürel farklılıklarıdır. Bütün kültürler dış etkilere maruz kalmaktadır ancak kültürel zenofobi genellikle belli şeylere yönlenmiştir, başka dillerden gelen sözcükler, içinde yaşanılan toplum tarafından benimsenmeye başlanmış tutumlar gibi. Nadiren insanlara karşı bir saldırıya dönüşür ama kültürel veya dilsel saflaştırma gibi politik kampanyalarla sonuçlanabilir.


Benzer Haberler & Reklamlar