Zenit: Başucu Noktası

Zenit nedir? Zenit ne anlama gelir? Zenith nedir? Başucu Noktası Gökyüzünde verilen bir nokta veya yıldızın başucu noktasından açısal uzaklığı.

Zenit; (Zenith / Latince cenit / Arapça  semtürreis) tepe noktası veya başucu noktası anlamına gelir.  Bir yerin üzerindeki en yüksek noktayı belirtmek için kullanılan terimdir.  Yeryüzündeki bir gözlem noktasından geçen düşey doğrultusunun gökyüzünü deldiği iki noktadan, ufkun üstünde olanıdır. Gözlemcinin bulunduğu noktadaki düşey doğrultusunun, gök küresini deldiği kabul edilen noktadan, gözlemcinin çevren düzlemi üstünde bulunan noktadır. Genelikle  jeofizik ve meteoroloji terimi olarak, bir noktanın zeniti, o noktanın dikey çizgisinin en uç noktasıdır. 

Zenit; astronomi terimi olarak, bir gök cisminin gökyüzünde ulaşacağı en yüksek noktayı ifade için kullanılır. Göğe bakıldığında baş hizasında tam tepede bulunan noktadır. Ayakucu noktası anlamına gelen Nadir'in zıddıdır. Türkçe'de Tepe noktası veya başucu noktası olarak adlandırılır.

Zenit uzaklığı ( zenith distance / Başucu uzaklığı) Gökyüzünde verilen bir noktaya da bir yıldızın başucu noktasından açısal uzaklığı.

Zenit ırakgörürü: (Başucu ırakgörürü) Düşey olarak saptanarak başucuna yöneltilmiş mercekli ya da aynalı ırakgörür.
 


Benzer Haberler & Reklamlar