Yorumsal Arkeoloji: Yorumlayıcı Arkeoloji

Yorumsal arkeoloji nedir, Yorumlayıcı arkeoloji nedir? Post-processual archaeologyne demektir, süreç sonrası arkeolojisi,

Yorumsal arkeoloji (Yorumlayıcı arkeoloji / Interpretative archaeology); Art-süreçsel Arkeoloji ya da Süreç Sonrası Arkeoloji (Post-processual archaeology) olarak da bilinen terim; Süreç Arkeolojisine tepki olarak post-süreçsel düşünceden doğan, öznel yorumların önemini savunan ve yorumcuyu ön plana alan arkeolojik kuramdır. Bu arkeolojik akım, her bir yorumu farklı temel özelliklere sahip yaratıcı süreçler olarak yorumladığı için yorum ve yorumculara özel önem verir.

Arkeoloji bir açıdan günümüzde geçmişin maddi izlerinden bilgi ve anlatı yapan maddi uygulamadır bir açıdan ise bilgi ve bulguları anlamlandıran sosyal uygulamadır. Yorumsal arkeoloji; geçmişin, kesin tanımı ve açıklaması yapılabilecek geçmişte kalmış bir olgu değil devam eden bir süreç olduğunu savunur.

Yorumlayıcı arkeoloji akıma mensup arkeologlar, aynı bulguları farklı insanların, farklı koşullarda farklı yorumlayabileceğini önemsediği gibi yorumların; yorumcuların amaç,  seçim, inanç, ihtiyaç ve arzularının da dikkate alınması gerektiğinin önemine dikkat çekerler.

Bakınız: Yeni Arkeoloji Akımları: Arkeolojide yeni arayışlar


Benzer Haberler & Reklamlar