Yedi Tepe

Yedi Tepe nerelerdir?

Yedi Tepe: Roma kentinin üzerine kurulu olduğu tepeler.

1. Aventinus,

2. Caelius,

3. Palatinus,

4. Capitolinus,

5. Esquilinus,

6. Viminalis,

7. Quirinalis.

Aventinus en güneydeki tepedir. Geç Cumhuriyet Döneminde önemli siyasi olayların yaşandığı, İmparatorluk Döneminde ise seçkinlerin evlerinin bulunduğu bir yerdir. Ceres, Liber ve Liberia’ya adanmış bir tapınak burada yer alır.

Caelius en güneydoğuda yer alan tepedir. Cumhuriyet döneminde yoğun nüfus barındırmış, MS 27’deki yangından sonra varlıklı kesimlerin yerleştiği bir yer olmuştur.

Palatinus Roma’da, Forum’un 40 metre kadar güneyine düşen, dört kenarlı yüksek bir alandır. Roma kentindeki iskân izlerinin en eskisi bu tepe üzerinde bulunmaktadır (bu izler MÖ 1000’e tarihlenir). Bir çoban tarafından büyütülen Romulus ve Remus’un hikayeleri de bu tepede geçer.

Capitolinus Roma kentini oluşturan yedi tepeden en küçüğüdür. Roma’nın beşinci kralı Tarquinius Priscus döneminde yapımına başlanan ve Jüpiter, Iuno ve Minerva’ya adanan tapınak burada yer alır. Plutarkhos Aeneas’ın Troia’dan kaçarken yanına aldığı Athena heykeli Palladium’un bu tapınakta saklandığına dair yaygın bir söylenti olduğunu aktarır. 

Esquilinus Tepesi’nin güneyi Nero’nun ünlü Altın Ev (Domus Aurea)’nın yapıldığı yerdir. Aynı yerde daha sonra Traianus Hamamı yapılmıştır.

Viminalis Tepesi Esquilinus ve Quirinalis tepeleri arasında yer alır, yedi tepenin en küçüğüdür.

Quirinalis yedi tepeden en kuzeyde olanıdır. MÖ 900-800 arasında Şahinlerin bu tepeye yerleşimi saptanmıştır.



 


Benzer Haberler & Reklamlar