Yakutistan’da çürümeden fosilleşen 40 bin yıllık taya ait bilgiler açıklandı

Yakutistan’da çürümeden fosilleşen 40 bin yıllık taya ait bilgiler açıklandı

Yakutistan’ın Batagai kraterinde hiç çürümeden tüm dokuları ile donarak fosilleşmiş halde bulunan 40.000 yıllık tayın Lenskaya olarak bilinen Lena Atı olduğu açıklandı.

Rusya Federasyonu'na bağlı Yakutistan Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan ve “cehennem ağzı” olarak da bilinen Batagai Çukuru'nda donmuş toprağın Lenskaya türü at yavrusunu mükemmel şekilde koruduğu, yelesi, kuyruğu dahil tüyleri hiçbir zarar görmemiş tayın öldüğünde en az iki aylık olduğunu tahmin ediliyor. 

The Siberian Times'ın haberine göre; Yakutistan Mamut Müzesi müdürü Semyon Grigoryev, “40.000 ila 30.000 yıl önce Yakutistan’da yaşayan tayın omuz boyu 98 santimetre.  Lenskaya (Lena Atı) türüne ait bir tay. Bu tür genetik olarak günümüzde Yakutistan’da yaşayan atlardan farklıydı" dedi.

Genetik, biyolojik ve kimyasallar tahliller yapılabilmesi atın tüylerinden, iç organlarından ve bulunduğu topraktan numuneler alındığını belirten Semyon Grigoryev, “Taya otopsi yapacağız. Nelerle beslendiğini anlamak için bağırsaklarındaki ve midesindeki besin kalıntılarını da inceleyeceğiz" dedi.

Yaklaşık 40.000 yıl önce donmuş tayın doğal koşulların etkisiyle çıkamayacağı bir yere sıkışarak öldüğü tahmin ediliyor.

Öte yandan  11 Ağustos’ta tayı keşfeden araştırma grubunun 13 Ağustos’ta bazı dokuları korunmuş bir de yünlü mamut iskeleti bulduklarını açıklandı.

***

***

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar