Varna'da 6.600 yıllık seramik kadın heykeli bulundu

Varna'da 6.600 yıllık seramik kadın heykeli bulundu

Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısındaki kentlerinden Varna'daki arkeoloji kazılarında Bakır Çağına tarihlenen başı ve belden aşağı kısmı olmayan bir kadın heykeli bulunduğu belirtildi.

Arkeologlar Bulgaristan'ın Kuzeydoğusunda Karadeniz kıyılarındaki Varna kentinin Suvorovo (Kozluca) kasabasına yakın alandaki Nekropol kazılarında bir seramik atölyesinde boyun ve karın kısmı iyi korunmuş ama başı ve belden altı kısmı bulunamayan bir kadın heykeli buldular.

Archaeologyinbulgaria.com sitesinde Ivan Diko'un haberine göre; heykelin bulunan parçası yaklaşık 15 santimetre yüksekliğinde, heykelin tamamının yaklaşık 30 santimetre boyunda olduğu tahmin ediliyor.

6.000 yıllık olduğu ve Kalkolitik çağa ait olduğu belirtilen kısmen korunmuş antropomorfik kil figürinün bir zamanlar ayakta duran ve muhtemelen Ana Tanrıça olarak adlandırılan figüerleri andıran bir hamile kadına ait olabileceğine inanılıyor.

Heykelin, Dünyanın en eski altın hazineleriden Varna Hazinesi'nin de dahil olduğu Varna Kültürüne ait olduğu belirtildi.

Varna Radyosu'nun Varna Arkeoloji Müzesi'e dayanarak verdiği bilgilere Varna Arkeoloji Müzesi'nden arkeolog Vladimir Slavchev, "Bulgaristan’ın Suvorovo kentinde bulunan Orta Kalkolitik’ten yeni keşfedilen dişi antropomorfik heykelcik değerli, çünkü antropomorfik figürinler her nedense bu alanda nadir bulunuyor.

https://i.arkeolojikhaber.com/pool_file/2019/38/92473_pregnant-woman-goddess-figurine-suvorovo-varna-bulgaria-prehistory-chalcolithic-2.jpg

Aynı alanda 2011 yılında Kalkolitik döneme ait 6.500 yıllık bir iskelet keşfedilmiş ve aynı döneme ait başka bir iskelet de 2018'de bulunmuştu.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar