Van'daki gizemli antik kentte yeni bir kale burcu keşfedildi

Van'daki gizemli antik kentte yeni bir kale burcu keşfedildi

Urartulara has kırlangıç sistemi ile inşa edilmiş duvarları, Aramice yazıtları, Hippodamos'tan binlerce yıl önce inşa edilmiş Izgara Planlı Yapıları ile dikkatleri üzerine çeken Van'ın Erciş ilçesindeki arkeoloji kazılarında bu yıl kazılar başlar başlamaz bir burç ortaya çıkarıldı.

 Van'ın Erciş ilçesinin Yukarı Işıklı Mahallesi'ndeki Zernaki Tepe'de, arkeoloji kazılarının 3 yıldır  sürdüğü ve birbirinden ilginç arkeolojik keşiflerin yapıldığı gizemli antik kente  10 metre çapında ve 3 metre yüksekliğinde oval şekilli bir kale burcu bulundu.

Zernaki Tepe arkeoloji kazıları başkanı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu Zernaki Tepe'deki kazılarda üçüncü sezona başladıklarını belirterek, "Alanda geçtiğimiz yıllara arkeolojik anlamda önemli bulguların ortaya çıkarıldmıştı. Bu yıl da 3 metre yüksekliğinde 10 metre çapında oval biçimli bir kale burcuyla karşılaştık. Burcun tamamının ortaya çıkarılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buradaki alan, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ızgara planıyla kurulan tek antik kent özelliğini taşıması açısından önemli." dedi.

Geçen yıl bulunan Aramice yazıtların tercüme çalışmaları devam ediyor

Antik kentin önemli bir tarihi alan olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğunda 1,5 kilometre genişliğindeki alanda, geniş caddeler, arada dar sokaklardan oluşan Hippodamos planı (dikdörtgen planlı sokak sistemi) olarak da adlandırılan sistemin oluşturulduğunu biliyoruz. Bu sistem Doğu Anadolu Bölgesi'nde modern bir şehrin temellerinin atıldığını göstermesi açısından çok önemli. 2021 ve 2022'te burada yaptığımız kazılarda Aramice yazılmış 5 kitabe ortaya çıkarmıştık. Bu kitabelerin tercüme edilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Zernaki Tepe'nin hangi dönemde kurulduğu noktasına bu kitabeler bize bilgi verecek. Böylece tonlarca bazalt ve doğal kireçtaşının ortaya çıkarılıp surlarda kullanılmasına vesile olan uygarlığı tam anlamıyla tespit etmiş olacağız."

Ön bilgilere göre Zernaki Tepe'deki ilk yerleşimin Urartu döneminde olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Hem yüzeyde topladığımız seramiklerden hem de batı eteklerinde tespit ettiğimiz 2 kaya mezarından geçmişinin Urartu'ya kadar dayandığını biliyoruz. Ama özellikle Aramice yazıtlardan ve temel seviyesindeki buluntulardan net olarak belirlenecek. Duvarların 'kırlangıç sistemi' ile birbirine kenetlenme sistemini kullanan medeniyetin hangisi olduğunun cevabını arıyoruz." diye konuştu.


Benzer Haberler & Reklamlar