Ünlü Ressam Balkan Naci İslimyeli vefat etti

Ünlü Ressam Balkan Naci İslimyeli vefat etti

Ünlü Türk ressamı ve akademisyen Balkan Naci İslimyeli'nin 74 yaşında hayata gözlerini yumduğu açıklandı.

Ünlü Ressamın ölüm haberini kardeş, Oya İslimyeli Ulutin sosyal medyadan,  "Canım ağabeyim Balkan Naci İslimyeli 'yi kaybettik. Acım, üzüntüm tarifsiz. Ayakta duracak gücüm yok.
Sevenlerinin ve sanat camiasının başı sağ olsun. Mekanı cennet olsun" paylaşımı ile açıkladı.

Öte yandan ünlü keman virtiözü olan müzisyen Cihat Aşkın da sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, "Üzüntümüz büyük Sevgili dostum, büyük sanatçı Balkan Naci İslimyeli’nin vefatını derin bir üzüntü ile öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum" diye yazdı. 

BALKAN NACİ İSLİMYELİ KİMDİR?

1947 Yılında Adapazarı'nda doğan ünlü  ressam ve akademisyen Balkan Naci İslimyeli, 1967 yılında şimdiki adıyla Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan dönemin İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun uygulamalı yetenek sınavını kazanarak girdiği resim bölümünde beş yıl resim eğitimi gördü.

Birincilikle mezun olduğu okula bir yıl sonra 1973 yılında asistan oldu. Asistanlığı döneminde kazandığı Avusturya Hükûmeti’nin bursu ile litografi (taş baskı) eğitimi görmek üzere 1975 yılında Salzburg’a gitti. Yurda döndüğünde tez çalışmalarına devam eden sanatçı 1977’de “Görsel Sanatlar Öğesi Olarak Kurgu” adlı tezi ile yüksek lisansını tamamladı. Floransa’ya 1980 yılında bu kez İtalyan Hükûmeti’nin bursuyla giderek; Floransa Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde iki yıl boyunca çalışmalar yaptı. 1982 yılında yurda döndü. Doktoraya eşdeğer olan sanatta yeterlilik diplomasını 1983 yılında alan sanatçı üç yıl sonra 1986’da resim bölümünde doçent oldu. 1989 yılında New York'a giderek çağdaş sanatlar üzerine çalışmalar yaptı. New York Üniversitesi Hagop Kevorkian Yakındoğu Merkezi’nin davetiyle 1990 yılında burada çalışmalarda bulunan İslimyeli, 1991’de Fulbright bursuyla Güzel Sanatlar Fakültesi’nde çalışmalarını sürdürdü. Konuk sanatçı olarak davet edildiği ABD Hartford Trinity Koleji'nde çalıştı. 1996 yılında profesör oldu. Değişik ülkelerden aldığı davetlerle gittiği yerlerde kısa süreli çalışmalar yaptı. İslimyeli, eğitimciliğinin yanı sıra sanat kitapları, şiir ve öyküler yazmakta sinema ile de ilgilenmektedir. Şiir ve öyküleri Dost, Oluşum, Yazı, Gösteri, Argos, Kitaplık dergilerinde yayımlanmıştır.

Marmara Üniversitesi’nde kendi adıyla resim atölyesi; yirminin üzerinde de yüksek lisans ve doktora tezi yöneten sanatçı, hâlen Işık Üniversitesi’ndeki öğretim üyeliği yapıyordu.

mistikalem.com


Benzer Haberler & Reklamlar