Ullikummi Şarkısı: Ullikummi efsanesi

Ullikummi Şarkısı nedir? Ullikummi Şarkısının metni nerede bulunmuştur? Ullikummi Şarkısı ne anlatmaktadır?

Ullikummi Şarkısı; Çorum'un Boğazkale ilçesinde bulunan Hititlerin Başkenti  Hattuşa (Boğazköy) arkeoloji kazılarında bulunan M.Ö. 13. Yüzyıla (Hitit İmparatorluk Dönemine) ait tabletlerde yer alan Hititçe (Hurrice metinlerden de takip edilebilir) üç adet tablette yazılı mitolojik metindir. Ancak tabletler kırıktır ve metnin bazı bölümleri kayıptır.

Ullikummi Şarkısı; Hurri mitolojisindeki Kumarbi Efsanesi'nin devamı gibi algılanabilir öte yandan kendi başına bağımsız bir efsane de sayılabilir.

Efsanenin başlangıcında Kumarbi’nin Fırtına Tanrısı’na düşmanlığından dolayı ona rakip olacak bir çocuk istediği, Soğuk Pınar ile birleşmesinden Ullikummi adı verilen bir taş yaratık vücuda getirdiği ve ona Tanrıların Kenti Kummiya'nın yıkıcısı anlamına gelen Ullikummi adını verdiği belirtilmektedir. 

Kumarbi yerine tahta oturan Teşup'tan intikam almak için Ullikummi'den Fırtına Tanrısı’nı alt etmesi istemektedir.

Tablerde diyorit taş olarak bahsedilen ve Fırtına Tanrısı’na düşmalık besleyen Ullikummi tanrılar tarafından büyütülür ve hızlı boy atar. Öyle ki denizler onun ancak onun beline ulaşabilmektedir.

Dünyayı sırtında taşıyan Upelluri’nin sağ omzunda hızla büyüyen Ullikummi, kısa sürede Fırtına Tanrısı ile baş edebilecek duruma gelir. Ullikummi şarkısının üçüncü tabletinde beklenen son gerçekleşir ve Ullikummi ve Fırtına Tanrısı arasında  savaş yaşanır.

Metinde çocuğunu diğer tanrılara ve özellikle Teşup’a göstermeden büyütmek istediği için İrsira tanrılarına haber yollar. “...İmpaluri (Kumarbi’nin habercisi) bu sözleri işitince, asasını eline aldı, ayakkabılarını ayağına geçirdi ve İrsirra tanrılarına gitti. İmpaluri, İrsirra tanrılarına şu sözleri söylemeye başladı: ‘Buraya gelin, tanrıların babası Kumarbi sizi çağırıyor. Hangi iş için çağırdığını bilmiyorsunuz! Acele edin ve gelin!’ İrsira tanrıları bu sözü işitince acele ettiler ve hızlandılar ve yolu durmaksızın bir seferde katettiler. Ve Kumarbi’ye vardılar. Kumarbi İrsira tanrıları ile konuşmaya başladı. ‘Bu çocuğu alın ve bir armağan gibi bakın! Ve onu karanlık dünyaya götürün! Çabuk olun, acele edin ve onu Ubelluri’nin sağ omzuna bir mızrak (gibi) koyun! Bir günde bir arşın, bir ayda 200 arşın boy atsın!

 

Ubelluri, dünyayı sırtında taşıyan bir devdir. Ullikummi onun omzunda ve denizin içinde hızla büyür. Başka tabletlerden Ullikummi’nin Teşup ile savaştığını öğrenmekteyiz.  Fakat savaşın nasıl devam ettiğini ya da savaşı kimin kazandığını tabletler kırık olduğu için bilemiyoruz.

70 Tanrı Savaşı olarak adlandırılan bu savaşı Ullikummi'nin kazandığı anlaşılmaktadır.

Ancak bu yenigi sonrası İştar başta olmak üzere diğer Tanrıların da Teşup'a yardıma gitmesi ile dengeler değişir.

Teşup'un diğer tanrılarla bir olarak, Ullikummi'yi bacaklarını kesmek suretiyle etkisiz bırakmayı başardığını öğrenebiliyoruz.


Benzer Haberler & Reklamlar