Üç bin yıllık Asur kabartması 31 milyon dolara satıldı

Üç bin yıllık Asur kabartması 31 milyon dolara satıldı

Asur sanatının en iyi örneklerinden 2 metre boyundaki rölyef Irak'ın iade isteğine rağmen New York'taki açık arttırmada 31 milyon dolara satıldı. Eser satılan en pahalı Asur dönemi eseri oldu.

Asur sanatının şimdiye kadar gün yüzüne çıkarılan en iyi örneği olarak lanse edilen eser 2 metre boyunda taşa oyulmuş, 3 bin yıllık Asur kabartması, New York’ta Christie’s Müzayede Evi’nde düzenlenen açık artırmayla 31 milyon dolara satıldı.

Eser böylece bugüne kadar bir müzayede evi tarafından satılan en pahalı Asur dönemi eseri olma rekorunu kırdı. 10 milyon dolardan satışa çıkarılan eser satışa sunulduğu fiyatı 3’e katladı.

Tarihi eseri alan kişinin kimliği açıklanmadı. Taş oyma Apkallu olarak bilinen bir tanrıyı tasvir ettiği belirtilen Asurlu kanatlı koruyucu melek habartmasının benzerleri İstanbul Arkeoloji Müzesi Şark Eserleri Salonunda sergileniyor.

Ashurnasirpal II'nin hüküm sürdüğü M.Ö. 883-859 yılları arasında tarihlenen 223,5 x 195,5 santimetre ebatlarında alçı taşından rölyef Kanatlı Kanatlı Koruyucu Melek (Genius) figürü yer alıyor.

Bu tür eserler, Asur kralları tarafından devasa saraylarının duvarlarını süslemek için sıklıkla kullanılıyordu.

19’uncu yüzyılda Irak’ın Musul kentindeki Nimrud Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eser, şimdiye kadar özel kişiye ait bir kütüphanede tutuluyordu.

Tarihi taş oyma, 1845’te İngiliz bir arkeolog olan Austen Henry Layard tarafından bulundu. O dönem Irak, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıydı ve Osmanlı yetkilileri bu ve başka birçok eserin yurtdışına çıkarılmasında sakınca görmedi.

Irak Kültür Bakanlığı uzun süredir bu eserlerin kendilerine geri verilmesini talep ediyor. IŞİD, 3 bin yıllık antik kent Nimrud’u dozerlerle yıkmıştı.
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar