Tukulti Ninurta

Tukulti Ninurta kimdir?

1. Tukulti Ninurta I: MÖ 1244-1208 arasında hüküm süren Asur kralı.

Salmaneser I’in oğlu ve halefidir. Orta Asur Dönemi’nin (MÖ 1365-1050) en başarılı krallardan biridir. Gittikçe büyüyen devletinin sınırlarını güvence altına almaya çalıştı. Ancak Asur ordusu ile direk karşılaşmaktan kaçınıp gerilla taktiği ile savaşan göçebe kabileler, örneğin Gutiler bu hedefe ulaşmasını sürekli engelledi.

Kassit kralı Kaştiliaş IV’ı yenerek Babil’i aldı, Babil ile özdeşleşen tanrı Marduk heykelini Asur’a getirtti.

Babil’de otuz iki yıl süren Asur egemenliğinin önemli sonuçlarından biri de Asur başkentinde Babil’in kültürel etkilerinin hissedilmesi oldu.

Başkentini 3 km. uzakta yeni yaptırdığı Kar- Tukilti-Ninurta’ya taşıdı. Asur’da tanrıça İştar adına yaptırdığı yeni tapınak daha sonraki Asur yapılarına örnek oluşturmuştur.

Büyük bütçeli imar programı ve Babil’in fethinin yarattığı huzursuzluklar Asur sarayında komplocuları harekete geçirdi.

Oğlu Asur-nadin-apli önderliğinde başlayan isyan sonucu sarayında bir odaya hapsedilip öldürüldü.

Dönemine ait çok sayıda yazılı belge günümüze ulaşmıştır.

 

2. Tukulti Ninurta II: MÖ 890-884 arasında hüküm sürmüş Asur kralı.

Adad- Nirari II’nin oğlu ve halefidir. Anadolu üzerine bir sefere çıkmış, pek çok kenti tahrip edip önemli miktarda ganimet toplamıştır. Daha sonra Dicle’yi geçerek batıya, Samaria bölgesine doğru ilerledi. Burada göçebe kabilelerle savaştıktan sonra Babil bölgesine girdi, Durkurigalzu ve Sippar’ı ziyaret etti, yerel yöneticilerden hediye ve vergi topladı, seferini Asur devletinin zafer alayı havasında bitirdi.

Savunma amaçlı kalaler inşa ettirdi, yeni tarım alanları açtırdı ve kırsal kesimdeki nüfusu arttırma çabalarında bulundu.
 


Benzer Haberler & Reklamlar