Trabzon'da TÜRKSOY ile 25. yıl paneli düzenlendi

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği organizasyonunda, Türk Dünyası İşbirliği Haftası ve TÜRKSOY'un kuruluşunun 25. yılı etkinlikleri çerçevesinde, Hamamizde İhsan Bey Kültür Merkezi'nde "TÜRKSOY ile 25. yıl" konulu panel düzenlendi.

Trabzon Valisi Yücel Yavuz, panelin açılış bölümünde yaptığı konuşmada, birlik ve beraberliğin önemine dikkati çekerek, Türkiye'nin dünyada kontrolsüz, düzensiz göç denilen olayın muhatabı olduğunu söyledi.

Dünya üzerinde oynanan birtakım oyunlar sonucunda Suriye'den, Irak'tan ve Afganistan'dan nüfus hareketliliği olduğunun altını çizen Yavuz, şöyle devam etti: "İnsanlar muhacir, göçmen, mülteci durumuna düşüyor. Bu konuda ev sahipliği yapıyoruz, ensar vazifesini üstleniyoruz. Türk milleti olarak dünya üzerinde adaleti, iyiliği, güzelliği ve doğruluğu ve dürüstlüğü savunan bir milletiz. Değişik isimler altında teşkilatlanmış, devletler kurmuşuz ama her bir devletimiz kurulan her bir Türki Cumhuriyet, dünya üzerinde hep adaletli ve iyilikle anılmıştır. Bu da ön önemli, üstün özelliğimizdir."

Yavuz, bu özelliğin yaşatılmasının da büyük önem arz ettiğini vurgulayarak, "Türkiye'mizin öncülük ettiği dünya üzerindeki ensar rolü ve diğer alanlardaki muazzam çaba ve gayrete, TÜRKSOY'un ve Türki Cumhuriyetlerinin vermiş olduğu destek her zaman takdire şayandır. Her biri kardeş ülkemizdir, her biri dayanışma içerisinde bizim dostlarımızdır, karındaşlarımız, soydaşlarımızdır." diye konuştu.

Düsen Kaseinov: TÜRKSOY, Türk dünyasının UNESCO'sudur

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, bugünün kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Kaseinov, TÜRKSOY'un, Türk dünyasının UNESCO'su olduğunu dile getirerek, "TÜRKSOY, Türk medeniyetinin inkişafi için çalıştığı kadar farklı kültürlerin barış içinde bir arada yaşaması, etkileşim içerisinde sürekli gelişmesine de katkı sağlamaktadır. TÜRKSOY, Yunus'unun dileğiyle, Hoca Ahmet Yesevi'nin öğüdüyle insanları tanış olmaya, birbirini sevmeye, dünyayı yaşanılır bir yer kılmaya gayret eden bir kuruluştur." dedi.

Kaseinov, açılış konuşmalarının ardından, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Sekreteri İlyas Demirci ile Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu'na TÜRKSOY üstün hizmet madalyası takdim etti.

Panelde Türk Keneşi Aksakallılar Meclisi Üyesi Prof. Dr. Mustafa İsen, Türk Dili Konuşan Ülkeler Asamblesi Genel Sekreteri Altınbek Mamayusufov, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Sekreteri İlyas Demirci, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu birer sunum yaptı.

Etkinlikler kapsamında, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin Atatürk Alanı'ndaki tarihi binasında TÜRKSOY Otağı ile resim sergisi açıldı.

Meltem Yılmaz - AA


Benzer Haberler & Reklamlar