Tokat Hıdırlık Köprüsü'nün restorasyonu tamamlandı

Restorasyonu tamamlanan tarihi Hıdırlık Köprüsü Ulaştırma ve Altyapı Bakanl Adil Karaismailoğlu tarafından açıldı.

Karaismiloğlu, Tokat'ta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca restore edilen tarihi Hıdırlık Köprüsü'nün açılışında yaptığı konuşmada, köprüyü restore ederek hizmete açmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Restorasyonu tamamlanan tarihi Hıdırlık Köprüsü hakkında bilgi veren Karaismailoğlu, "Yeşilırmak üzerine 1250 yılında, Selçuklular döneminde inşa edilmiştir. Asırlardır kitabesi ve özgün yapısı ile günümüze kadar gelen köprümüz, 5 dairesel kemere, 6 ayağa sahiptir ve uzunluğu 116 metredir. Tokat'ın sembolleri arasında yer alan bu tarihi eserimiz, şehrin cazibesini artıran, bölgenin önemli bir kültür varlığıdır. Tarihi Hıdırlık Köprüsü Tokatlılara ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Tokat'ın binlerce yıl öncesine uzanan medeniyetlerden miras kalan tarihi bir kent olduğunu belirten Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Atalarımız bize şunu öğretti, değerlerine ve geçmişine sahip çıkmayan milletler, yok olmaya mahkumdur. Bu yaklaşımla, tarihi değer taşıyan yapılarımızı koruyup, kollayarak, restore ederek, yeniden ayağa kaldırmak için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Böylelikle tarihimize olan vefa borcumuzu öderken, bu tarihi yapıların gelecek nesillere taşınmasına da katkı sağlıyoruz."

- "Kültür mirasımıza kazandırdığımız tarihi köprülerin sayısı 395'i buldu"

Bakan Karaismailoğlu, bugüne kadar, Türkiye'nin dört bir yanındaki tarihi köprülerde restorasyon çalışmaları yaptıklarını anımsatarak şunları kaydetti:

"Tarihi Malabadi Köprüsü, Kızılin Köprüsü, Kastamonu'daki Taşköprü, Büyükçekmece diğer adıyla Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve Ani Köprüsü bunlardan yalnızca birkaçı. Restorasyonlarını tamamlayarak, kültür mirasımıza kazandırdığımız tarihi köprülerin sayısı 395'i buldu, 861 tarihi köprünün de restorasyon uygulama projelerini tamamladık. Afyon'da bulunan Tarihi Kırkgöz Köprüsü, Selçuklu dönemine ait Develioğlu Köprüsü, Batman Çayı üzerinde Roma dönemine ait Perpıra Köprüsü, Edirne Uzun Köprü gibi 31 tarihi köprünün de restorasyon uygulama çalışmalarına devam ediyoruz. Tüm tarihi köprüleri gün yüzüne çıkarıp, vatandaşlarımızla buluşturmayı ve kültür mirasımıza kazandırmayı hedefliyoruz. Daha dün Silivri'deki Mimar Sinan Köprüsü ve Kısa Köprü'nün restorasyonlarını tamamlayarak açılışlarını gerçekleştirdik. Bugün de Tarihi Hıdırlık Köprüsü'nü hizmete açıyoruz."

Açılışa Tokat Valisi Ozan Balcı, Tokat Milletvekilleri Mustafa Arslan, Yusuf Beyazıt, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve davetliler katıldı.


AA  Fatih Mehmet Kürkçü, Ekber Türkoğlu


Benzer Haberler & Reklamlar