'Tez yazım' sektörü büyüyor: Parayı veren tezi yazdırıyor, taksit bile yapılıyor

'Tez yazım' sektörü büyüyor: Parayı veren tezi yazdırıyor, taksit bile yapılıyor

Akademik kariyer sisteminin ne denli çürüdüğü gözler önüne seren itiraflar Yönetim Danışmanlığı Araştırma ve Pazarlama Hizmetleri veren yazar Ecehan Ersöz'den geldi. Ersöz, yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenlerin, parasını verip tez yazdırabilidiğine ve 'tez yazım' sektörünün büyüdüğüne dikkat çekti.

 Yazar Ecehan Ersöz'ün konuyla ilgili açıklaması şu şekilde: 

Parayı veren tezi yazdırıyor

'Tez yazdırma' işi büyük bir sektöre dönüşmüş durumda. Yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenler, parasını verip tez yazdırabiliyor. Alana, konuya göre değişmekle birlikte ortalama 20 bin TL'ye tez yazdırmak mümkün. Akademik danışmanlık adıyla hizmet veren şirketler arasında taksit yapanlar bile var. Ünvan ve akademik kariyer için yapılan sahtekarlığın ortaya çıkması durumunda ise yüksek lisans ve doktoranın iptalinden hapis ve para cezasına kadar ciddi yaptırımlarla karşılaşılabilir.

Taksit imkânı bile var

Yüksek lisans veya doktorada parayla tez yazdırma sorunu arttı. Bu tarz yöntemlere başvuranlar ne yazık ki olabiliyor. Akademinin ciddi bir sorunu. Yükseköğretim Kurulu daha önce bu konunun önüne geçmek için birçok adım atmış olsa da hâlâ yapanlar var. O kadar büyük bir sektöre dönüşmüş ki akademik danışmanlık adıyla hizmet veren şirketler arasında taksit yapanlar bile var. 

Bu şekilde kazanılan akademik unvan hak edilmemiş oluyor

Akademik çalışmalarda en çok istenen özellik özgünlük. İntihal ise olmaması gereken bir durum. Oysa ki ister yüksek lisans öğrencisi ister doktora öğrencisi olsun böyle bir yola girmesi esasen yapmış olduğu işin doğasına aykırı. Bilim yolunda yürümek, bir araştırma sorusu bularak, konu belirleyerek, bu konuyu etraflıca ele almayı ve bu sürecin tüm aşamalarında bizzat yer almayı gerektirir. Özetle buradaki amaç çalışmanın literatüre ne vadettiği ve ne değer kattığı. Bu tarz yanlış yöntemler ise çalışılan konuya hakim olmamayı, değer yaratamamayı ve ne yazık ki sadece bir unvan almak için yapılan çalışmaları ortaya çıkarıyor. Bu durumda da kazanılan akademik unvan hak edilmemiş oluyor. Konusuna hakim olunmayan, yazarı tarafından hazırlanmayan, 3. şahıslarca yazılmış tezler haliyle o kişiye aslında hiçbir şey kazandırmıyor. Bilimin birikimli ilerleyen bir süreç olduğunu düşünürsek bu tarz çalışmaların bilime ve literatüre de bir katkısı olmuyor, kopyala yapıştır sistemiyle bir şeylerin tekrarı oluyor. 


Benzer Haberler & Reklamlar