Svastika: Gamalı Haç

Svastika nedir? Gamalı Haç nedir?

Svastika ( Swastika / Gök Çarkı / Oz Damgası / Kancalı Haç / Gamalı Haç / Hakenkreuz / Kader Çarkı): Neolitik Dönem çizimleri ve kaya resimlerinden (petrogliflerde) günümüze dek farklı mekan ve kültürlerde varlığı bilinen bir sembol ve süsleme unsudur. Pek çok inanç sisteminde kutsal işaret olarak kullanılmıştır.  Svastika kelimesi Sanskritçe “iyi talih” ya da “iyilik” anlamına gelen svastika sözcüğünden türemiştir.

Dört ana yönün sembolü olarak doğduğuna inanılmaktadır.

Gök Çarkı, olarak Avrasya bozkırlarında ve Türk kültürlerinde önemli sembollerdendi.  Kutup yıldızı etrafında bulunan dört takım yıldızı ile ilişkilendirilen ve Büyükayı takım yıldızının ikonografik görüntüsü Gök çarkı, dört yöne hâkim kolları ile tüm evreni simgelemekteydi. Ayrıca dört yön-dört mevsim gibi döngüleri ifade eden Gök Çarkı’nın bir merkez ve Tanrının kapısı sayılan Kutup Yıldızı etrafında döndüğüne inanılmaktadır.

Gök Çarkı, Kader Çarkı olarak da adlandırılmış, ölüm sonrası hayata geçişi, metamorfozu sembolize etmiştir

Hakenkreuz, Nazi Haçı; Avrupa kıtasında da Hıristiyanlık öncesi Avrupa kültürlerinde kutsal sembol olarak yaygındı. Ama buradaki en büyük şöhretini "Nazi Haçı" olarak yakalandı. Adolf Hitler’in tasarladığı Nazi bayrağında kullanıldı. Alman ırkının Aryan kültür mirasçısı olduğu ideolojisinden doğan Nazi hareketi, gamalı haçı (Hakenkreuz) 1920’de resmî simgesi olarak kabul etmiştir.

2: Svastika (Swastika) / Gammadion

Bezeme elemanı olarak kullanılan gamalı haçtır. Eşit kolları haç biçiminde ve uçları dik açılı olarak saat yönünde kıvrıktır.

Yunan alfabesindeki gamma harflerinin birleştirilmesiye oluşturulan desen. gammation ve gammadium da bilinir.


Benzer Haberler & Reklamlar