Stratonikeia’da 62 mask bulundu

Stratonikeia Antik Kenti’nde bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarında, trajedi ve komedi tiplerine ait 62 mask kabartması bulundu.

Yatağan Demeç Gazetesi'nden Burak Alper Kuş'un haberine göre:

Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserlerin bir arada yer aldığı kentte, Prof. Dr. Bilal Söğüt’ün kazı başkanlığında yılın 12 ayı da kazı, restorasyon ve restorasyon çalışması gerçekleştiriliyor.

Kent içerisinde yer alan 2 bin 200 yıllık tiyatronun çevresinde yapılan kazılarda, bugüne kadar trajedi ve komedi tiplerine ait 62 mask kabartması bulundu.

Temizlik ve onarım işlemleri tamamlanan maskların kent içerisinde sergilenmeye başladığını belirten Söğüt, “Stratonikeia antik kenti ve Lagina Kutsal Alanı’nda antik dönemlerden günümüze yapılarda arkeolojik, araştırma, konservasyon, restorasyon ve çizim çalışmaları yürütülmektedir. 12 ay boyu çalışmaların devam ettiği kentteki yapılardan birisini tiyatro oluşturmaktadır. Stratonikeia Tiyatrosu kentin güneyindeki Kadıkulesi Tepesi’nin başladığı doğal yamaca Greko-Romen tipinde, çift diazomalı ve 12 bin kişilik inşa edilmiştir. Tapınak terasına bitişik olarak Hellenistik Dönemde inşa edilen tiyatro, Augustus Dönemi’nde 3 katlı sahne binası ve diğer yapıları ile en gösterişli haline ulaşmıştır” diye konuştu.

Söğüt, tiyatrodaki çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirterek, “Tiyatro özellikle MS 139 ve MS 365 yıllarında iki büyük deprem geçirmiştir. MS 139 depremi sonrasında tiyatroda sağlam güçlendirmeler yapılarak kullanılmaya devam edilmiş, ancak MS 365 depreminden sonra günümüze kadar tiyatro olarak kullanılmamıştır. Şimdi tiyatronun orijinaline uygun şekilde restorasyonu yapılmaktadır” dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Söğüt, şöyle konuştu:  “Türk Tarih Kurumu bünyesinde alınan arkeolog, restoratör ve müze uzmanları arazi de çalışmalara destek vermektedir. Yapılan kazılarda sahne binasının üç yönüne ait trajedi ve komedi tiplerine ait toplam 62 mask kabartması bulundu. Hatta bu masları tamamlayan alınlık kabartmalarını da ele geçti. Tiyatro maskları ve kabartmalar açısından zengin bir koleksiyona sahip durumdayız. Çalışmalarımız devam ediyor. Tiyatronun tamamına ait masklarının büyük bir kısmını bulduk ve tamamını bulacağımızı ümit ediyoruz. Bulunan maskların tamamını kazı evinde taş hastanesinde gerekli restorasyon ve belgeleme çalışmalarını yaparak orijinaline uygun şekilde sırasıyla muhafaza ediyoruz.”

Kaynak: http://www.demecgazetesi.com/gundem/stratonikeiada-62-mask-gun-yuzune-cikartildi-h11656.html?fbclid=IwAR2Yn4DPImJL7EwS6F7qAiG7FKDcYNbgqTwzqFCvjI4M3X4mFayEY3WtMl4


Benzer Haberler & Reklamlar