Skene

Skene nedir?

1. Skene:  Scaena, Tiyatro.

2. Skene: Yunancada birincil olarak çadır anlamına gelir, aynı zamanda tente ya da üstü örtülü bir arabanın sayvanı için de kullanılır.

Yunan tiyatrosunda, üstünde oyunun oynandığı sahnenin gerisinde yer alan sahne yapısı.

Önceleri sahnenin arkasında bir çadır bulunur, oyuncular maske ve kostümlerini bunun içinde değiştirirlerdi. Oyun alamına da, bu çadırın önünde kaldığı için proskenion (çadırın önü) adı verilirdi. İlk kez MÖ 465'te kullanıldığı bilinen skene, izleyicilere dönük küçük bir ahşap yapıydı.Zamanla sahnenin fonunu oluşturan, sütunlarla bezeli, iki katlı bir yapıya dönüştü. Oyuncular sahneye bunun cephesinde yer alan üç kapıdan girip çıkıyorlardı. Skenenin iki ucu da ileriye doğru uzayarak oyun alanının iki yanını sınırlıyordu.

Yunan tiyatrosunda parados, Roma tiyatrosunda additus maksimus denen yan geçitlerle seyirci oturma bölümünden ayrılan skene, oyuncuların soyunma odalarını ve dekorları barındırmış, ayrıca oyunlara fon oluşturmuştur.

MÖ 5. yüzyılın sonlarına gelindiğinde, ahşap skenelerin yerlerini kalıcı taş yapılar aldı. Daha sonralan Roma tiyatrolarında skeneler gösterişli bir bina cephesi haline geldi. Artık bir anlamında oyunların sabit bir dekoru olan bu cephe çeşitli sütunlarla, silmelerle, nişler içindeki heykellerle çok zengin bir biçimde bezeniyordu.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar