Şili'de Robinson Crusoe Adası'da 10 milyar dolarlık define tartışması

Şili'de Robinson Crusoe Adası'da 10 milyar dolarlık define tartışması

Şili Hükümet, bir Amerikalı'nın Robinson Crusoe adasında, koruma altındaki alanda bulunduğuna inanılan hazineyi araması için kazı yapmasına yeşil ışık yaktı, muhalefet karara sert tepki gösterdi.

Reuters'in haberine göre; Ulusal Ormancılık Şirketi (Conaf), Amerikalı girişimci ve araştırmacı Bernard Keizer'in adada hazine bulmak için kazı yapma talebini onayladı.  69 yaşındaki Bernard Keizer, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) çalışanı ve 20 yıldır definenin peşinden koşuyor. 18'inci yüzyıldan bu yana aranan definenin adaya 1714 yılında gömüldüğüne inanılıyor.

Conaf tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Yetkili makamlar 400 metre kare büyüklüğünde bir bölgede kazı çalışmaları yapılmasına yeşil ışık yaktı." ifadeleri yer aldı.

Ulusal Park Konseyi, koruma altındaki parklardaki kum, çakıl, kaya veya taşları yerinden çıkarma yasağını ihlal ettiğini belirterek yetkililerin kararına tepki gösterdi.

"Define 10 milyar dolar değerinde" iddiası

Mücevherler ve altın paralardan oluştuğu iddia edilen definenin 10 milyar dolar değerinde olduğu belirtiliyor.

Robinson Crusoe Adası, Alexander Selkirk adası ile birlikte, Şili kıyılarına 700 kilometre uzaklıkta bulunan Juan Fernandez Takımadaları'nın bir parçası. Söz konusu ada, 1935 yılından bu yana Milli Park olarak korunuyor. 1977'den bu yana Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Biyosfer Rezervi olarak sınıflandırılmış durumda.

Bernard Keiser, şu ana kadar bu bölgede araştırmalarını sürdürmek için sadece insan gücünü kullanabiliyordu.


Benzer Haberler & Reklamlar