Seti

Seti Kimdir?

1. Seti I: MÖ 1279. 19. Sülaleye mensup Mısır firavunu.

MÖ 13. yüzyılın ilk çeyreğinde hüküm sürmüştür. Mısır tarihinin en başarılı imparatorlarından biridir, bu alanda oğlu Ramses II ile karşılaştırılır. Tek tanrı inancını yaymak is­teyen Amenofis IV döneminin izlerini silmeye, bozulmuş olan iç düzeni ye­niden sağlamaya çalıştı. Bu amaçla eski tapınaklarda tahrip edilen tanrı Amon’a ait yazıtları onarttı.

Hiksos kökenli firavular döneminde önemsizleşen Set kültünü canlandırmaya uğraştı (firavunun adı bu tanrıyla ilişkilidir). Kuzeyde Filistin ve Suriye’de sefer yürüttü. Saldırılarını arttırmış olan Hitit Devleti ile pek çok kez savaştı ancak kesin sonuç alamadı. Bu seferleri Karnak’taki tapınağın duvarlarında abartılı şekilde resmedilmiştir. Mezarı Thebai’in batısında bulunan Kral Mezarları Vadisi’ndeki en güzel kabirdir.
Mumyası ise Kahire Müzesi’nde sergilenmektedir.
 

2. Seti II : MÖ 119-8. MÖ 1204-1198 arasında hüküm sürmüş Mısır firavunu.

19. sülalenin beşinci firavunudur.

Komplolar ve tahtını ele geçirme çabaları­nın sıkça yaşandığı bir dönemde hükümdarlık etmiştir. Dönemindeki en cid­di tehditlerden biri, tahtı ele geçirmeye çalışan Nübye valisinin ayaklanma­sıdır. Bir süreliğine Yukarı Mısır’ı elinde tutan ve Amenmesse adını valinin ayaklanması zaman içinde bastırılmıştır. Seti’nin ölümünden sonra eşi Tausret bir süre ülkeyi küçük oğlu ile birlikte yönetmiştir.


Benzer Haberler & Reklamlar