Selinus

Selinus neresidir?

1.Selinus:Güney Anadolu’da, Alanya’nın 40 km. güneydoğusunda, bugün­kü Gazipaşa’nın 3 km. güneybatısında, aynı isimli çayın denize döküldüğü yerin güneyinde kurulmuş antik kent.

MÖ 197’de Seleukos kralı Antiokhos III tarafından ele geçirildi. MS 117 yılında Roma imparatoru Traianus’un Part seferinden dö­nüş yolunda Selinus’da ölmesinden sonra kent Traianopolis olarak isim de­ğişikliğine uğrar.

2.Selinus: Selinunte.

Sicilya’nın güneybatısındaki sahilde kurulmuş antik kent.

Günümü­ze kısmen ulaşmış Dor tapınaklarıyla ünlüdür. MÖ 650-51’de Megara Hyblaia’dan ve Yunanistan’daki Megara’dan gelen koloniciler tarafından kurulmuş­tur.

Adını yörede yetişen kerevizden alır (Grekçe selinon). Kent Yunanlılar için Batı Sicilya’da yerleşmiş bulunan Fenikelilere karşı bir ileri ka­rakol işlevindeydi. Kurulduğu yer iki nehir arasından denize çıkıntı yapan bir tepe üzeriydi. Bu konumu iç bölgelere erişimde avantaj sağlıyordu.

Kuzeyin­deki Fenike kentleri ile mücadele halinde olmasına rağmen Kartaca ile iyi ge­çindi ve bu yüzden uzun süren barış dönemlerinde zenginleşti. Kurulduktan sonra hızlı bir gelişim gösterdi ve Batı Sicilya tarihinde önemli bir şehir ola­rak kaldı. Segesta ile uzun süren düşmanlığı MÖ 4l5’te Atina’nın müdahale etmesiyle sonuçlandı. MÖ 409’da Kartaca tarafından ele geçirildi ve tahrip edildi. II. Pön Savaşı’nda tekrar hasara uğradı ve kesin olarak terk edildi. Dor tapınaklarının yapıldığı MÖ 5. yüzyıl en zengin zamanıydı.

3.Selinus:Pergamon’dan geçerek Ege Denizi’ne dökülen Bergama Çayı.

 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar