Scaevola Quintus Mucius Scaevola

Scaevola Quintus Mucius Scaevola kimdir?1.

1. Scaevola, Quintus Mucius: Augur, MÖ 88. Romalı hukukçu.

Babasın­dan aldığı hukuk derslerinin yanında felsefe eğitimi de gördü. MÖ 120’de Asya valisi oldu, yolsuzlukla suçlandı, aklandı. MÖ 117’de konsül oldu. To­runu ile evlenen Gaius Marius’a karşı Sulla’nın MÖ 88’de başlattığı mücade­le Marius’un yanında yer aldı. Son yıllarında Cicero’ya hukuk dersleri verdi. Cicero ona derin saygı duymuş, Hitabet Üzerine, Dostluk ve Cumhuriyet Üze­rine adlı eserlerinde ona yer vermiştir.

2. Scaevola, Quintus Mucius: Pontifeks, MÖ 82. Romalı hatip ve avukat.

MÖ 95’te konsülken çıkardığı ve Latin halklarının vatandaşlık haklarına kı­sıtlama getiren yasa Müttefikler Savaşı’na yol açmıştır. Daha sonra Asya valiliğine, MÖ 89’da ise başrahipliğie getirildi. Bu görevi üstlenen son sivil avukat oydu. MÖ 82’de, belki de Sulla yandaşlarına katılacağı bir dönemde öldürüldü.
Gününün avukatlarının en iyi konuşanı, hatiplerin en bilgilisi olmakla kalma­yıp toplum yaşamında ve özel yaşamında tüm erdemleri kendinde toplamış örnek bir kişiliği vardı.

Roma’nın bütün yasalarını ilk kez olarak gerçek an­lamda bilimsel bir biçimde on sekiz kitap halinde bir araya toplayan eseri Deiure çivili MS 2. yüzyılda hala değerli sayılıyordu.
 


Benzer Haberler & Reklamlar