Rusya'da Büyük Hun İmparatorluğuna ait mumya bulundu

Rusya'da Büyük Hun İmparatorluğuna ait mumya bulundu

Rusya'da taşan HES barajı bir Hun mezarını açığa çıkardı. Arkeologlar Hun mezarında doğal şartlarda mumyalaşmış Hunlu bir genç kadının bedenini buldular.

Rusya’nın Sibirya bölgesinin güneyinde bulunan Türki Cumhuriyetlerden Tuva Eyaleti’nde Sovyetler Birliği döneminde yapılan (1895 yılında) Sayano-Shushenskaya HES barajının taşmasının ardından ortaya çıkan tarihi eserler üzerine yapılan arkeolojik kazılarda bir mumya mezarı bulundu.

Alanda çalışan St. Petersburg'daki Materyal Kültürü Tarihi Enstitüsü arkeologları, alanda doğal şartlardan dolayı mumyalaşmış M.Ö 1. yüzyıla tarihlenen bir kadın cesedi bulunduğunu açıkladılar. Mumyanın halen nispeten iyi bir durumda olduğu belirtildi.

Enstitünün Tuva'ya yaptığı arkeolojik kazıların lideri Marina Kilunovskaya, TASS'a ajansına yaptığı açıklamada;  "Bir su rezervuarının kıyısındaki mezarda genç bir kadının mumyalaşmış bedenini bulduk. Kadının vücudun alt kısmı doğal kuşllardan dolayı son derece iyi korunmuş. Klasik anlamda bir mumya değil, mezar sıkıca kapalı kaldığı için doğal şartlarda mumyalaşmış bir ceset bu. Mezarın tamamen taşla kaplandığı için vücudu çürümemiş. Mumya M.Ö 1. yüzyıla tarihleniyor yani bir hunlu kadınına ait" dedi.

Arkeologlar, mumyanın yanında işlemeli bir kemer, kafasının yanında, bir keçe torba içinde Çin aynası ile ahşap kutu buldular. Muhtemelen ipek kumaştan yapılmış bazı giysi parçaları ve iki adet Hun vazosu da mezarda bulundu. Buluntulara dayanarak bazı arkeologlar genç kadının soylu biri olabileceğini öne sürüyor.

Ancak kazı başkanı Marina Kilunovskay'ya göre, mevcut bulgularla kadının asil ya da zengin olduğunu söylemek henüz mümkün değil. 

Bulunan tüm eşyalar şimdi St. Petersburg'da ayrıntılı şekilde incelenecek.

Tuva'daki diğer arkeolojik kazılarda zengin mezar buluntuları keşfedilmişt.

Tuva, farklı halkların arkeolojik bıraktığı birçok arkeolojik eserin bulunduğu bir alan. Arjaan-2 höyüğünde bulunan bir İskit mezarı, hayli zengin altın eşya koleksiyonu içeriyordu. Antik kale Por-Bazhyn'in kazıları da 2007 yılında Acil Durum Bakanlığı'nın himayesinde başlatıldı.


Benzer Haberler & Reklamlar