Rus bilimciler 'yeni türe' Türkçe ad verdi

Rus bilimciler 'yeni türe' Türkçe ad verdi

Rus bilimciler bilinmeyen bir hayvan dişi buldu. Sadece diş parçaları bulunan, 20 milyon yıl önce yaşamış, daha önce bilinmeyen memeli türüne Baidabatyr adı verildi. İsimlendirmede yiğit, kahraman, bahadır anlamına gelen Türkçe "Batur" kelimesi özellikle seçildi.

Tomsk Devlet Üniversitesi (TSU) ve St. Petersburg Devlet Üniversitesi'nde görevli (SPBU) bilim adamları, Krasnoyarsk Bölgesi'nde daha önce bilinmeyen bir memelinin kalıntılarını keşfetti. Hayvana ait dişler Batı Sibirya'nın güneydoğusunda Bolshoy Kemchug Nehri üzerindeki en uzak nokta olan Taiga'da bulundu. Bu bölgede, daha önce de Jura dönemine ait başka fosiller de bulunmuştu.

Vertebrate Paleontoloji Dergisi'nde  (Journal of Vertebrate Paleontology)  (Alexander Averianov, Alexey Lopatin, Pavel Skutschas, Stepan Ivantsov, Elizaveta Boitsova & Ivan Kuzmin imzaları ile) yayınlanan makalede, dişlerin daha önce hiç bilinmeyen bir türe ait olduğu belirtildi.

TSU paleontologu Stepan Ivantsov, "Baidabatyr, multituberculate sınıfından bir memelidir. Ona ait sadece bir diş bulduk. Yaptığımız bilimsel analizler sonucunda onun bilinmeyen bir tür olduğunu gösterdi. Bu Batı Sibirya için önemli bir bulgu. Diş yapısına bakılırsa, bu otçul bir tür ve muhtemelen tohumları yiyordu. Dişin büyüklüğü birkaç milimetre. Bu da hayvanın yaklaşık olarak hamster büyüklüğünde, belki biraz daha büyük olabilir." dedi.

Multituberculate kemirgen familyasına ait olması muhtemel türe Baidabatyr adı verildi. İsimlendirme de yiğit, kahraman, bahadır anlamına gelen Türkçe "Batur" kelimesi de özellikle seçildi.

Stepan Ivantsov, "Adı, "Bidarka" (kayak) ve "Batur" kelimelerinden oluşturuldu. Çünkü dişinin bulunduğu yere yalnızca kayakla ulaşılabiliyor. 'Batyr" ise Türkçe'de 'kahraman' anlamına geliyor.  Türkçe olarak adlandırmaya karar verdik, çünkü buradaki yerel dillerden biri. Zaten geleneksel olarak Moğolca'da Çoğu türün adı 'baatar' kelimesini içerir. Bu takson Moğolistan'da türünün ilk temcilcisi" dedi.

Orta Jura dönemine (190 milyon -136 milyon yıl öncesi) tarihlenen taksonlardan (ayrı tür olma özelliklerine sahip) biri de 'multituberculate' olarak adlandırılan kemirgen memeli türleridir.

Orta Jura döneminde ortaya çıkan ve Kretase Döneminde (142 milyon ile 65 milyon yıl öncesi) doğa sahnesinden çekilen multituberculate türlerinden bazılarının Paleojen döneme ( 65 milyon - 24 milyon yıl öncesi) kadar varlığını sürdürdüğü sanılmaktadır. Yaklaşık 150 milyon yıl ömür süren türün nesli tükendi, bugün yaşayan akrabası yok.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar