Roma kentleri Sanal Gerçeklikle buluşuyor

Roma kentleri Sanal Gerçeklikle buluşuyor

VR teknolojisi, antik Roma atmosferini sanal olarak yaşamaya yardımcı oluyor.

CBS News muhabirlerinden Seth Doane, Roma’daki antik yeraltı kalıntılarına girdi. Bunlardan biri, bir zamanlar İmparator Nero’nun büyük evi olan ve şimdiye kadar en görkemli saraylardan biri olarak kabul edilen “Domus Aurea”ydı. Bir zamanlar görkemli olan bu sarayın günümüzde toprak altında kaldığına inanmak zor olsa da modern teknoloji, turistlerin buranın geçmişine bakmasına izin veriyor. Çünkü binlerce yıllık tarihi yerleri ziyaret edenler, buraların neye benzediğini görmek için artık VR (sanal gerçeklik) teknolojisi kullanabilecekler.

Şu anda Roma kentinin altında olan bu labirent yapı, iki bin yıl önce İmparator Nero’nun 3 futbol sahası boyutunda uzanan bir yuvasıydı. Bugün turistler burayı keşfedebilir, ancak bu durum, ziyaretçilerin VR teknolojisi kullanmaya başladıkları bu aya kadar düşünülemezdi. Dijital sanatçılar, buraların canlandırılmasında Rönesans dönemi sanatçılarının tasvirlerinden yararlanmıştı.

New York’tan gelen bir turist, VR teknolojisinin, buraların neye benziyor olmalıydı sorusuna yardımcı olduğunu söyledi.

Arkeolog Alessandro D’Alessio, İmparator Nero’nun ölümünün ardından buranın nasıl toprağa gömüldüğünü açıkladı. Rönesans sanatçıları eski bir Roma mağarası olduğuna inandıkları tünele girene kadar burası yaklaşık 1500 yıl boyunca unutulmuştu. Rönesans sanatçılarının gördükleri olağanüstü freskler yüzyıllar boyunca sanatı (Michelangelo ve Raphael) etkiledi ve sitenin resimleri daha sonraki dijital sanatçılar için bir yol haritası haline gelecekti.

Mimar ve tasarım grafikçisi Raffaele Carlani, her bir bölümün yeniden canlandırımının bilimsel bir temel taşıdığını vurguladı. Roma’da arkeoloji müfettişi olan Francesco Prosperetti’ye göre ise bu daha önce kimsenin hayal edemeyeceği bir şeydi ve Antik geçmişteki bu şeylere yaklaşabilmek için tek yol teknolojiyi kullanmaktı.

Burada kazı çalışmaları devam ediyor ve sarayın yüzde 30'unun hala bulunması gerekiyor.

Aktüel Arkeoloji


Benzer Haberler & Reklamlar