Riton Ryhton

Riton; Ryhton nedir?

Riton: Törenlerde içki sunmak ya da tanrılara sıvı sunu (libasyon) yapmak amacıyla kullanılan hayvan biçimli özel kap. Minos ve Miken uygarlıklarında kurban törenlerinde kullanıldıkları ya da libasyon kabı oldukları sanılmaktadır.

Şarap kabı olarak kullanıldıkları Yunan ve Roma dönemlerinde genellikle kadın başı ya da köpek, tilki, boğa, at, geyik, koç, kartal, horoz gibi hayvan başı ya da Grifon gibi mitolojik yaratık biçiminde ritonlar yapılmıştır.

Ayrıca boynuz biçimli olanları da vardır.

Keras adıyla bilinen bu örneklerde sıvının akması için genelde kabın dibinde bir delik bırakılmıştır.


Riton (Rhyton): Arkeolojide pişmiş toprak ya da metalden, genellikle boynuz veya hayvan başı şeklinde yapılmış ve içine sıvı konulan kaplara Riton (Rhyton) adı verilmektedir.

Kapların içine konulan sıvı kabın önündeki (genellikle hayvanın burnunda yer alan) delikten akar. Anadolu'da İ.Ö. 2000'li yıllardan itibaren çeşitli kazılarda ritonlar bulunmuştur. Bu kaplar içki kabı olarak veya kutsal törenlerde içlerindeki sıvıyı ayinin gereklerine göre sunmak için kullanılmıştır.

Libasyon denilen bu törenlerde ölenlerin ruhunu kutsamak için bu riton'ların içindeki sıvı dökülmek süretiyle ayin yapılmıştır.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar