Restorasyonu tamamlanan Ayazma Camisi ibadete açıldı

İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde restorasyon çalışmaları tamamlanan Ayazma Camisi cuma namazı sonrası törenle ibate açıldı.

 

Törene Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve siyasetçilerle birlikte vatandaşlar katıldı.

 

1760 yılında 26. Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, annesi Mihrişah Emine Sultan ve ağabeyi Şehzade Süleyman adına Mimarı Mehmed Tahir Ağa tarafından açılan caminin yapımına 1758 yılında başlanmıiş, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı ve Barok esintilerini yansıtmaktadır.

Caminin bulunduğu yerde daha önce Ayazma Sarayı ve bahçesi olduğundan bu ismi almıştır. Mimari stil olarak batı etkilerinin görüldüğü bir camidir. Üç kapılı avludan camiye merdivenle çıkılır. Minaresi tek şerefeli merkezi kubbeli, kubbe de dört taşıyıcı payandaya oturtulmuş ve tabanı mermerlerle döşenmiştir. Güney cephesinde III. Mustafa Türbesi'nde olduğu gibi bir kuş evi dikkat çeker.

Minberinde oymalı renkli mermerden, mihrabın içi kırmızı somakidendir. Binanın batısındaki hünkar mahfilinin duvarlarında İtalyan çinileri yer almıştır. Cami içinde Hattat Seyyid Abdullah ve Hattat Seyyid Mustafa'nın yazıları vardır. Haziresinde 43 adet mezar bulunmaktadır. Sol köşesinde bulunan Sultan III. Mustafa Çeşmesi, Şair Zihni'nin kitabesi ile süslüdür.

 

Caminin yıldırım düşmesi sonucu yıkılan minaresi, 1872 ve 1881 yıllarında yeniden inşa edilmiş, 1953 yılında onarılan cami, yakın zamanda tekrar restorasyona alınmıştı.


Benzer Haberler & Reklamlar