Ramsar Sözleşmesi nedir?

Uluslararası Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi.

RAMSAR SÖZLEŞMESİ
Özellikle su kuşları yaşama alanı olarak uluslararası önem taşıyan sulak alanların korunması için, 2 Şubat 1971 tarihinde İran'ın Ramsar kentinde imzalanan çok taraflı anlaşma.

Belirtilen nitelikteki sulak alanların ulus¬lararası koruma altına alınmasına temel oluşturan ilk toplantı "Uluslararası Sulak Alan Ekolojisi Teknik Toplantısı" adıyla 1967 yılında Ankara'da yapıldı. Burada alman karar uyarınca, dört yıl sonra İran'ın Ramsar kentinde düzenlenen toplantıda "Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme" imzalandı.

On iki maddeden oluşan sözleşmenin 1. maddesinde "doğal veya yapay, devamlı veya geçici, suları durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gel git hareketinin çilme devresinde 6 metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan bütün sular, bataklık, sazlık ve türbiyeler" sulak alanlar olarak tanımlanmakta ve "ekolojik olarak sulak alanlara bağımlı olan kuşlar" su kuşları kapsamında gösterilmektedir.

Sözleşmenin, imza koyanlar için öngördüğü yükümlülükler, 4. maddede şöyle sıralanmaktadır:

1- Her âkit taraf, listeye dahil olsun veya olmasın, sulak alanlarda tabiatı koruma alanları ayırarak, sulak alanlarının ve kuşla-rın korunmasını geliştirecek ve yeterli inzibati tedbirleri alacaktır.

2- Akit taraflardan biri, ulusal çıkarlarından ötürü listeye kaydettirdiği bir sulak alanın hudutlarım daraltır veya tamamen kal-dırırsa, aynı veya başka bir yerde orijinal yaşama ontammın yeterli büyüklüğünde başka koruma alanları tesis ederek bu sulak alan
kaynağının kaybını mümkün olduğu kadar tclâtl edecektir.

3- Âkit taraflar, sulak alanlar ve bu sulak alanlaruı bitki ve hayvan toplulukları hak¬kında araştırma yapılmasını, bilgi ve yayınların değişimini teşvik edecektir.

4- Âkit taraflar, uygun sulak alanların yönetimi yoluyla su kuşları popülasyonlaıınm artırılması için çaba göstereceklerdir.

5- Âkit taraflar, sulak alanların araştırma, yönetim ve muhafazasında yetenekli perso¬nelin eğitimini geliştireceklerdir.

Türkiye, hazırlık niteliğindeki ilk toplantısı başkenti Ankara'da yapılan sözleşmeyi 1993'te imzaladı.

1996'dan bu yana her yılın 2 Şubat günü "Dünya Sulak Alanlar Günü" olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Ülkemizde Ramsar Sözleşmesi'nin 2. ve 3. maddeleri uyarınca uluslararası listeye alınan sulak alanlar şunlardır: Uluabat Gölü, Manyas Gölü, Burdur Gölü, Seyfe Gölü, Sultan Sazlığı, Göksu, Kızılırmak Deltası, Akyatan Lagünü.


Benzer Haberler & Reklamlar