Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi 3. Uluslararası Sempozyumu başladı

İslam bilim tarihi araştırmalarının önemli ismi Prof. Dr. Fuat Sezgin'in hatırasını yaşatmak ve gelecek nesiller için güçlü bir ilham kaynağı olmasını sağlamak amacıyla düzenlenen "3. Uluslararası Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sempozyumu" başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı, İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin (FSMVÜ) iş birliğinde yapılan sempozyumun ana temasını "İslam Tarihinde Matematik Bilimler: Yeni Yaklaşımlar, Konular ve Bağlamlar" oluşturuyor.

İÜ Rektörlük Binasında gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, sempozyumun üçüncüsünün gerçekleştirilmesinin çok değerli olduğunu belirterek, sempozyumun gerçekleşmesinde katkısı olan tüm kurumlara teşekkür etti.

FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı da Sezgin'in İslam bilim tarihinde ve bilim çevrelerinde açtığı çığırın önemine değinerek, "Kendisinden sonra da takipçileri ve öğrencileri tarafından bu çalışmalar sürdürülmektedir. Bugünkü sempozyum da bu tohumun filizlenmiş bir göstergesidir." diye konuştu.

- Oturumlara 46 bilim insanı katılacak

İÜ Rektörü Mahmut Ak ise sempozyumun iki yılda bir düzenlendiğini dile getirerek şunları söyledi:

"İslam medeniyetinin bilimlerin gelişimdeki rolünü, belirli tarihi dönemlerde medeniyetler arası aktarımdaki katkısıyla sınırlandıran görüşler karşısında tepkisel bir savunmacı tutum takınmak yerine, ilmi bir tavırla sorgulama ve değerlendirmelerde bulunan merhum Fuat Sezgin hocamız tenkitli neşrini yaptığı onlarca eser, tıpkı basımını yaptığı yüzlerce kitap, gün yüzüne çıkardığı bine yakın bilimsel alet, kuruluşuna öncülük ettiği bilimsel kurumlar ve ilham verdiği bilim insanlarıyla İslam bilim tarihinin sayfalarında henüz hayattayken unutulmaz bir yer edinmiştir. Üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz bu sempozyum ile tüm yaşamını, karşılaştığı tüm engelleme ve zorluklara rağmen inançla sabırla durmaksızın İslam dünyasında gelişen bilimlerin, dünya bilim tarihindeki yerini göstermeye özellikle de batı bilim tarihinde İslam bilimlerinin rolünü nesnel bir biçimde ortaya koymaya adayan hocamız Fuat Sezgin'in ilmi mirasını hatırlayıp onu gelecek nesillere aktarma noktasında mütevazı bir katkı sağlayabilmiş olmayı ümit ediyoruz."

Açılış oturumuna katılan Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, "Mathemata'dan Hisab'a: İslam Temeddününde Matematik Bilimlerde Üç Büyük Dönüşüm" başlıklı tebliğini sundu.

Yurt içinden ve dışından 46 bilim insanının katılacağı sempozyumdaki oturumlar, İÜ Rektörlük Binası'nda gerçekleştirilecek.


Benzer Haberler & Reklamlar