Pleiad Yıldızları veya Pleiadlar

Pleiad Yıldızları veya Pleiadlar nedir?

Pleiad Yıldızları: Ülker ya da Yedi Kardeşler denilen yıldız toplulu­ğu.

Pleiadların adı Theogonia'da değil de, yalnız İşler ve Günler'de geçer.

Pleiadlar:  Gökte yedi yıldıza çevrilen yedi kız kardeş.

Yunanlıların "Pleiades" dedikleri bu yedi yıldızlı burç, yedi kandilli Süreyya, yani Ülker burcudur. Efsaneye göre, Pleiadlar, Atlas'la Pleione'nin kızlarıymış. Adları da şu: Alkyone, Merope, Kelaino, Elektra, Sterope, Taygete, Maia. Bu kızların dördü Zeus, ikisi Poseidon, biri Ares'le evlenir, yalnız Merope ölümlü bir erkeğe, Sisyphos'a eş olur. Onun için de Merope Ülker burcunun en sönük yıldızıymış derler. Hesiodos "İşler ve Günler"de şöyle söz eder Pleiadlardan (İşi. 383 vd.):

Ekinini biç, görünce gökte Pleiad yıldızlarını, Atlas'ın kızlarını. Görünmez oldukları zaman da ek toprağını. O yıldızlar kaybolur kırk gün, kırk gece.

Bir efsaneye göre, yedi kız kardeş anaları Pleione ile birlikte Boiotia'da gezinirken, avcı Orion'a rastlamışlar, Orion tutulmuş onlara, beş yıl kovalamış Pleiadları, sonunda kızlar birer güvercin olup uçmuşlar, Zeus da hallerine acıyarak göğe almış onları. Değişimlerinin nedeni başka türlü de açıklanır: Zeus babaları Atlas'a gök kubbesini yükleyince, ya da kız kardeşleri Hyadlarla birlikte kardeşleri Hyas'ın bir yılan tarafından sokulup öldürülmesine fazlaca üzülmüşler de ondan dönüşmüşler. Bir anlatıma göre, Troya düştüğü zaman, Dardanos soyunun atası Elektra aşırı bir üzüntüye kapılıp kız kardeşlerinden ayrılmış ve gökte gezegen oluvermiş.

 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar