Pikt halkı: Piktler ve Pikt krallığı

Pikt nedir? Piktler kimlerdi?

Piktlerin, modern İskoç halkının kökenini oluşturan bir Kelt kavmi olduğu tahmin edilmektedir. Piktlerin genetik açıdan Kelt kavmi olup, olmadığı belirsizdir ama konuştukları dilin Keltçe olduğu bilinmektedir.

Günümüzdeki İskoçya toprakların doğu ve kuzeydoğusunda kurdukları krallıkta yaşayan halka Pikt denmesi muhtemelen Latince picti (boyalı) sözcüğünden kaynaklanmaktadır. Vücutlarındaki boya ve dövmelerden dolayı bu şekilde isimlendirildikleri sanılmaktadır.

Pikt adına ilk olarak MS 297 yılına ait bir Roma belgesinde rastlanmaktadır. Bu kaynakta Piktlerin İrlandalılarla birlikte Hadrian Duvarı'na saldırdıkları belirtilmektedir.

7. yüzyılda Pikt krallığı Hıristiyanlaşmaya başlardı. Argyll ve Bute'ü yöneten İskoç kralı I. Kenneth MacAlpin, 843'de Piktlerin de kralı oldu ve her iki toprağı birleştirerek bugünkü İskoçya'nın temellerini atan Alba Krallığı'nı kurdu.

Gösterişli taş anıtlar ve mezartaşlarına sahip Pikt Krallığından günümüze taş kule (Pikt kuleleri) ile "Pikt evleri" olarak bilinen kayalara oyma yeraltı evlerinin kalıntıları ulaşmıştır.


Benzer Haberler & Reklamlar