Pierre de Tchihatchef: Pyotr Aleksandroviç Çihaçov

Pierre de Tchihatchef kimdir? Pyotr Aleksandroviç Çihaçov kimdir?

Pierre de Tchihatchef (Pyotr Aleksandroviç Çihaçov); seyyah, diplomat, jeolog, doğa tarihçisi (d. 28 Ağustos 1808, Gatçina, Rusya - ö. 13 Ekim 1890, Floransa, İtalya)
 

Rusya'da St. Petersburg yakınlarında Garchina'da bir malikânede asil bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Freiburg, Münih, Berlin ve Paris’te jeoloji eğitimi aldı. İlk jeolojik etütlerini Güney İtalya ve Güney Fransa’da yaptı.

İlk büyük araştırma gezisini Sibirya, Altay Dağları’na gerçekleştirdi. Altay dağlarına yönelik bilimsel gezisinin ardından 1845-1848 yılları arasında İstanbul’da, Rus elçiliğinde ataşe olarak çalıştı. Bu dönemde yerel ağızlarıyla birlikte Türkçe de öğrendi.

Daha sonra hayatını tamamen incelemelerine adayarak Anadolu ve civarında toplam 14 bin kilometrelik bir güzergâhı yaya kat etti. Bu inceleme gezilerinin sonuçlarını sekiz ciltlik Asie Mineure, description physique, statistique et archéologique de cette contrée (Küçük Asya, Bu Ülkenin Fiziki, İstatistiki ve Arkeolojik Tasviri) adlı dev eserinde topladı..

1890 yılında Floransa'da vefat etti.


Benzer Haberler & Reklamlar