Özbekistan İslam Medeniyeti Merkezi kuracak

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Bakanlar Kurulu'na bağlı olarak İslam Medeniyeti Merkezi açılmasına dair kararnameyi imzaladı.

Özbekistan'da İslam Medeniyeti Merkezi kurulacak.

Merkez, Özbekistan'ın zengin tarihi, mimari, bilimsel, edebi, manevi ve kültürel mirası ile ülke topraklarında yetişen büyük din adamları, ulema ve bilim adamlarının hayatı ve yazdığı eserlerle ilgili araştırmalar yapacak ve bunların ülkede ve dünyada tanıtılmasına hizmet edecek.

Kararnameye göre, merkezin ana görevleri arasında, "Özbekistan'ın yüzyıllardır dünya uygarlığının ayrılmaz bir parçası ve İslam medeniyeti merkezlerinden biri olduğunu gösteren ve ülkenin zengin tarihi, bilimsel ve medeni mirasını tanıtan bilimsel-tarihi konseptin hazırlanması ve hayata geçirilmesi" yer alıyor.

İslam Medeniyeti Merkezi, aralarında Birleşmiş Milletler Bilim, Kültür ve Eğitim Örgütü (UNESCO) ile İslam Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (ISESCO) de olduğu uluslararası kuruluşlarla yakın iş birliğinde çalışacak.

Merkez bünyesinde ayrıca bir kütüphane ve müzenin de kurulması öngörülüyor.

Özbekistan topraklarında yetişen ve İslam'ın gelişmesine büyük katkı sağlayan İmam Buhari, İmam Tirmizi, bilim adamları Abu Nasr Farabi, İbn-i Sina, şair ve sanatçılar Ali Şir Nevai, Babür, Kemaleddin Behzad ile diğer büyük din alimleri ve bilim adamlarının hayatı ve eserleri bu merkezde araştırılacak ve tanıtımları yapılacak.

Merkez ayrıca ülkenin Semerkant, Buhara, Hive, Taşkent gibi tarihi kentleri ile ülkedeki tarihi ve mimari yapıtların incelenmesi ve tanıtımına da katkıda bulunacak.

Karara göre, merkezin inşaatı için yurt dışından getirilecek inşaat malzemeleri, araç-gereç, yedek parça, mobilya ve diğer cihazlar gümrük vergisinden muaf tutulacak. Merkezin daveti üzerine ülkeye gelerek inşaatta çalışacak yabancı uyruklu kişilere de ülkede bulundukları sürece oturma izni ve vize meselelerinde çeşitli kolaylıklar sağlanacak.

Devlet bütçesi, İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerin sağlayacağı ödemeler ile özel ve tüzel şahısların sponsorluk destekleri merkezin altyapı çalışmalarını finanse edecek mali kaynaklar arasında gösterilirken, Özbek asıllı Rus milyarder Alişer Usmanov da idari ve esas binaların inşaatı ve cihazlarla donatılmasını finanse edecek.

 Bahtiyar Abdukerimov- AA


Benzer Haberler & Reklamlar