Osmangazi Türbesi'nde restorasyon çalışmaları

Osmangazi Türbesi'nde restorasyon çalışmaları

Türbedeki sandukanın çevresinde bulunan yaklaşık 150 yıllık sedef korkuluğun restorasyonu tamamlandı.

BURSA: Osmangazi Türbesi'nde sandukanın çevresinde bulunan ve 150 yıl önce Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan sedef korkuluğun restorasyonu tamamlandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı tarafından Tophane Meydanındaki türbede bulunan yaklaşık 150 yıllık sedef korkuluğun bakım ve onarımı, Kültür Bakanlığı Sanatkarı Sedefkar Zafer Karazeybek tarafından yapıldı.

Restorasyonla ilgili açıklamalarda bulunan Karazeybek, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin türbesinde bulunan sanduka ve çevresindeki sedef korkuluğun 1855'teki büyük depremden sonra Sultan Abdülmecit tarafından İstanbul'da Tamirhane-i Hümayun'da yaptırıldığını söyledi.

Yaklaşık 20 bin sedef parçadan oluşan 12 metre karelik bir alanı kaplayan sedeften oluşan nadide eserin, Türkiye'nin en büyük sedef işlemeli eserlerinden olduğunu ifade eden Karazeybek, 15 Mart'ta başlayan restorasyonun yaklaşık üç ay sürdüğünü belirtti.

Korkuluk ve türbenin bu zamana kadar birçok kez bakım geçirdiğini vurgulayan Karazeybek, "Yapılan tamir, bakım, koruma ilaçlaması, gomelak cilalama işlemleri sonucu daha uzun bir ömre kavuşturuldu. Denetimi Bursa Restorasyon ve Konservasyon Labaratuvarınca yapılan tamir ve bakım uygulamaları, aslına uygun şekilde tamamlandı. Bursa'nın tarihi dokusunun en önemli eserlerinden olan sedef korkuluğunun, daha nice uzun yıllar ömürlü kalmasını diliyorum. Çalışmalar sırasında gereken özeni en titiz şekilde gösterdik." dedi.

AA Cem Şan


Benzer Haberler & Reklamlar