Okumuşu da cahili de define arıyor!

Okumuşu da cahili de define arıyor!

Prof. Dr. Alpaslan Ceylan; "Altın var diye dedesine veya komşusunun dedesine ait bir mezarı yine kendi elimizle tahrip ediyoruz,. Türk tarihinde önemli yere sahip koyun ve koç heykellerini de kırıyoruz. Neden?" diye sordu.

Edirne'de Türk Medeniyetini Taştan Okumak"konferansı

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, "Okumuşu da cahili de altın arıyor. Maalesef kendi elimizle mezarlarımızı ve kıymetli kültür varlıklarımızı tahrip ediyoruz." dedi.

Ceylan, Devlet Konservatuvarı salonunda düzenlenen, "Türk Medeniyetini Taştan Okumak" başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, tarihi mezarların hazine arayanlar tarafından tahrip edildiğini söyledi.

Kulaktan dolma hikayelerle arama yapan bu kişilerin tarihe büyük zarar verdiğini belirten Ceylan, "Bu hikayeler fısıltı olarak yayılıyor. Sözde mezara altınlar konulmuş, 'gidip o altınları çıkarabilirsiniz' deniyor. Böylece kendi kültürümüze ait mühürleri bize tahrip ettiriyorlar." diye konuştu.

Bu tür olayların son yıllarda artış gösterdiğini ifade eden Ceylan, şunları kaydetti:

"Dedesine veya komşusunun dedesine ait bir mezarı yine kendi elimizle tahrip ediyoruz, altın var diye. Türk tarihinde önemli bir yere sahip koyun ve koç heykellerini de kırıyoruz. Neden? İçinde altın var diye. Yine fısıltı gazetesiyle, yine el altından. Bunu Türk kültürünün ortadan kaldırılması için yapıldığını bilemiyoruz. Üzülerek söylüyorum devletin çeşitli kademelerinde görev almış insanların da bu işe kandığını ve kazma kürekle çalıştığını, iş makineleri ile tahrip ettiğini biliyoruz. İlginçtir koyun, koç heykelini kıracaksınız ve içerisine altın koyacaksınız, yine onu taş haline dönüştüreceksiniz. Böyle teknoloji günümüzde yok. Bundan 500 yıl önce böyle bir teknoloji olabilir mi ama bunu düşünmüyorlar. Bu işe bulaşanlar ve hastalık haline gelenler inanın ki hiç düşünmüyorlar. Okumuşu da cahili de altın arıyor. Maalesef kendi elimizle mezarlarımızı ve kıymetli kültür varlıklarımızı tahrip ediyoruz."

Konferansa, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı.


Benzer Haberler & Reklamlar