Ofer Bar-Yosef vefat etti

Ofer Bar-Yosef vefat etti

Harward Üniversitesi Antropoloji bölümünde, prehistorik arkeoloji profesörü olan Ofer Bar-Yosef İsrail’deki evinde, 14 Mart 2020 günü vefat etti.

Profesör Ofer Bar-Yosef’in (1937 - 2020)

Amerikan Ulusal Bilimler akademisi, Britanya Akedemisi ve Gürcistan Cumhuriyeti Bilim Akademisi’nin üyesi olan Prof. Bar-Yosef, paleolitik ve erken Neolitik dönemlerdeki insan faaliyetleri konusunda dünyanın sayılı uzmanlarından biri olarak biliniyordu.

Prof. Bar-Yosef 1959 yılından bu yana başta İsrail, Sina yarım adası, Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Gürcistan Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere, dünyanın bir çok köşesinde arkeolojik araştırmalar yaptı. İnsanların Afrika’dan yayıldıkları tezi, litik tahliller, insan - Neandertal ilişkileri, çevre koşullarının değişikliği ile davranış değişikliği arasındaki ilişki, erken dönem çömlek üretimi ve tarımın gelişimi gibi konulardaki tartışmalara önemli katkıları oldu.

Profesör Bar-Yosef, kariyeri boyunca çok sayıda öğrenci yetiştir. Harward üniversitesinden 2013 yılında emekli olduktan sonra da, sağlık sorunlarıyla boğuşmaya başladığı 2018 yılına dek konferanslara ve saha araştırmalarına aktif bir şekilde katılmaya devam etti. 


Benzer Haberler & Reklamlar