Norveç'teki müzeden 400'e yakın Viking eseri çalındı

Norveç'teki müzeden 400'e yakın Viking eseri çalındı

Norveç'te bir binanın 7. katında bulunan Bergen Üniversitesi Müzesi'nde sergilenen Vikinglere ait 400 kadar tarihi eser çalındı. Çalınan eserlere ulaşmak ve satışını engellemek için yoğun çaba sarf ediliyor.

14 Ağustos sabahı Bergen Üniversitesi Müzesi çalışanları, Kültürel Tarih Koleksiyonlarından birkaç yüz cismin eksik olduğunu keşfettiler.  Hırsızlar binanın cephesine iskele ile tırmanarak yedinci kattaki pencereyi kırmak suretiyle müzeye girebilmeyi başarmışlardı.

Yapılan tespitlerere göre en az 248 Viking dönemi eserinin çalındığı kesinleşirken, çalınan tüm eserlerin listelenmesi için müze katologlarında incelemeler sürüyor.

Norveç polisi hırsızlık olayını uluslararası çapta kovuşturmaya aldı ve beynelminel güvenlik örgütleriyle işbirliği kurdu.

Çalınan eşyaların sınıflandırılmak üzere 7. katta bulunduğu ve korunması için yeterli güvenlik önlemleri alınmadığı tespit edildi.

Bergen Üniversitesi Müze Müdürü Henrik von Achen,  11 Ağustos ve 13 Ağustos tarihlerine denk gelen hafta sonu günlerine yaşanan müze hırsızlığının 200 yıllık Norveç müzecilik tarihinde yaşanan en korkunç olayı olduğunu söyleyerek; "Çalınan eserlerin, çoğu takı gibi küçük metal nesneler ve tarihi değerlerinin dışında maddi açıdan parasal değerleri yok. Ama birer tarihi eser olarak her biri paha biçilemez değerde" dedi.

Müzeden çalınan tarihi eserlerin mümkün olduğunca tanınmış hale getirilerek satışını engelemek amacıyla sosyal medya sitelerinde kampanya başlatıldı. "Tyveriet på Historisk museum" (Bergen Üniversitesi Müzesi'nde hırsızlık) adlı facebook grubu aracılığıyla Üniversite Müzesi yardım çalınan nesnelerin resimleri ard arda yayınlayarak bulunması için yardım istiyor.

arkeoloji.tv


Benzer Haberler & Reklamlar