Neandertal ile Homo Sapiens'in ayrışma zamanına dair yeni varsayım

Neandertal ile Homo Sapiens'in ayrışma zamanına dair yeni varsayım

Yaklaşık bin dişten elde edilen DNA'lar üzerinde yapılan analizlere göre, Homo heidelbergensis insansı türünün Neandertal ile Sapiens'in ortak atası olduğu varsayımı geçersiz kalıyor çünkü yeni teze göre iki türün sanılandan 300 yıl daha önce ayrışmış olması gerekiyor. Öte yandan yeni tez önemli çelişkiler içeriyor.

Londra Üniversitesi (University College London) öğretim üyesi ve Doğal Tatih Müzesi (Natural History Museum Yaşam Bilimleri Bölümü görevlisi Antropolog Aida Gómez-Robles;  yaklaşık bin dişin analizine göre, İnsanlar ve Neandertallerin ortak atalarından  en az 800 bin yıl önce ayrışmış olması gerektiğini öne sürdü.

Evrim üzerinde çalışan bilim adamları daha önce DNA analizlerine dayanarak Homo Sapiens ve Neandertallerin 500 bin ila 300 bin yıl önce ayrıştığını savunuyordu.

İspanya'daki Sima de los Huesos arkeolojik alanında bulunan fosilleşmiş Neandertal dişlerini analiz ederek insan dişleri ile karşılaştıran antropolog Robles ve arkadaşları sekiz ayrı gruptan en az 122 bireye ait 931 diş incelediklerini, bunlardan 164’ünün İspanya’daki Sima de los Huesos alanındaki erken Neandertallerden, bir kısmının da orta Pleistosen döneminde (yaklaşık 430.000 yıl önce) yaşamış yaklaşık 30 insansıdan alındığını belirtiyorlar.

Science Advances (Bilimsel Gelişmeler) dergisinde 15 Mayıs'ta yayınlanan Dişsel gelişim oranları ve Neandertal ve modern insan ayrışmasının etkileri (Dental evolutionary rates and its implications for the Neanderthal–modern human divergence) başlıklı makaleye göre  Aida Gómez-Robles'in varsayımı, her iki türün diş şekillerinin sabit oranda gelişmiş olma olasılığını temel alıyor. Bu varsayımın yumuşak karnı. Çünkü dişlerin orantılı şekilde evrimleşmediğini gösterebilecek tezler onu geçersiz kılmaya yetecek..

 

Live sicience'nin haberine göre; Paleantropolog Fernando Ramirez Rozzi “Eğer diş şekli sabit oranda gelişmiyorsa, bu araştırmanın ortaya çıkardığı varsayım çöker" derken, hominidlerim (insansı türlerin) evrimi sırasında, diş kronlarının büyüklük ve biçim olarak sabit oranda değiştiğini savunarak Aida Gómez-Robles'e destek veriyor.

Yeni teze göre Homo heidelbergensis'n ortak ata olduğu varsayımı suya düşüyor

Aida Gómez-Robles'in ulaştığı sonuçlara göre Neandertallerin ve insanların büyük olasılıkla 800 bin yıl önce ayrışmış olması gerekiyor.  Bu da iki grubun son ortak atalarının, bazı bilim insanlarının düşündüğü gibi muhtemelen Homo heidelbergensis olmadığını gösteriyor.

Aida Gómez-Robles, “Homo heidelbergensis, ortak ata olamaz çünkü Neandertaller ile Homo Sapienslerin ayrışmasından sonraki tarihlerde  ortaya çıkıyor. Bu da, ortak atanın şimdilik meçhul bir başka tür olmasını gerektiriyor.

Kafa karıştıran çelişki

 Ramirez Rozzi bu durumun önemli bir çelişkiyi ortaya çıkardığına dikkat çekiyor ve  “İnsan ve Neandertal türlerinin yaklaşık 60.000 yıl önce çiftleştiğinin kanıtları var. İnsanların genomlarında %3 Neandertal DNA’sı olması da bunu destekliyor. İnsanlar ve Neandertallerin  800 bin yıl önce ayrışmasından 740 bin sonra hâlâ çiftleşebilmeleri hayli şaşırtıcı. Bu kadar uzun sürede iki türün genetik, endokrinolojik, davranışsal vs. açıdan birbirinden hayli uzak düşmeleri gerekirdi" diyor.

Bruno Maureill:  Bu tür küresel senaryolar oluşturmaya çalışmak mantıklı mı?

Aida Gómez-Robles tarafından ortaya atılan varsayım, Paris'teki National Center for Scientific Research (CNRS: Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi) araştırma direktörü paleoantropolog Bruno Maureille tarafından da ciddiye alınır görülmüyor.

Neandertal soy diş morfolojisinin önde gelen uzmanlarından Bruno Maureill, "Avrupa'nın farklı kazı alanlarından çıkarılan Neandertal diş kalıntılarının her biri kendine özgü özellikler gösteriyor. Bu gerçek ortada iken bu tür küresel senaryolar oluşturmaya çalışmak mantıklı mı? Ben bundan pek emin değilim.” diyor.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar