Misis Antik Kenti, arkeoloji parkı olacak

Misis Antik Kenti, arkeoloji parkı olacak

Adana’da Yüreğir Belediyesi tarafından 2012 yılında başlatılan 'Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi' çerçevesinde kazılar sürerken alanın arkeoloji parkı haline getirilmesi için de

Arkeolojik Kazı başkanlığını Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata, yönetimini İtalyan Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri yaptığı Misis Antik Kenti için tasarlanan ve  Yüreğir Belediyesi tarafından 2012 yılında başlatılan 'Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi' geçen 2 yılda Tarihi Kentler Birliği’nce ‘En İyi Proje’ ve ‘Uygulama ve Süreklilik’ dalında ödüle layık görülmüştü.

Projenin yürütücüsü Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, proje çerçevesine süren kazılarda “Her geçen gün toprak altından yeni bulgular çıkartıldığını belirterek,  "Bu kazı döneminde Geç Hitit Dönemi’ne ait kale kapısında kazılar yoğunlaşacak. Bu bölgeyi büyük bir arkeoloji parkı haline getireceğiz.”dedi.

Bölgenin önümüzdeki 10 yıl içinde büyük turizm potansiyeline ulaşacağını belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, "Misis Antik Kenti bu turizm potansiyeline önemli katkı sağlayacaktır.  Büyük tufanın ardından suların çekilmeye başlaması ile Nuh Peygamber’in gemiyle ilk duraklarından birinin Misis Antik Kenti olduğu sanılıyor. Bu bilginin kaynağı kazılarda ortaya çıkan bir mozaikte Nuh’un Gemisi tasvir edilmektedir. İsrail ve Ürdün’de benzerine rastlanan mozaikler, Misis Mozaik Müzesi’nde görülebilir" dedi.

"7 bin yıldır kesintisiz hayatın sürdüğü Misis Antik Kenti, Troyalı Komutan Mopsos tarafından Truva Savaşı’ndan kısa bir süre sonra kuruldu. Misis kurulduğu günden bu yana hastaneleri, hekimleri ile teşhis ve tedavi merkezi olarak ün yapmış" hatırlatmasına bulunan Mahmut Çelikcan,"Misis, Lokman Hekim’in yaşadığı, türlü hastalığı iyileştirmek için bitkilerden ilaçlar ürettiği bölge olarak da rivayet edilir. Rivayete göre Lokman Hekim ölümsüzlüğün sırrına erişti. Ancak ölümsüzlüğün formülü olan bilgiyi not aldığı kağıdı, Misis Köprüsü’nden geçerken Ceyhan’ın sularına düşürdü. Formül sularda kaybolup gitti ancak insanoğlu ölümsüzlük arayışını zamanla türlü bilimsel çalışmalara yöneltti. Akdeniz’in bereketli bu toprakları, günümüzde halen ilaç sanayinde kullanılan bitki çeşitliliği ile ünlü" dedi.

 

 

 

 

arkeoloji haber, arkeolojikhaber,

 

 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar