Mısır'da 7 firavun mezarı ve çok sayıda bok böceği mumyası bulundu

Mısır'da 7 firavun mezarı ve çok sayıda bok böceği mumyası bulundu

Mısır'daki son arkeolojik keşifler gösterişli bir toplantıyla tanıtıldı. Arkeologların keşfettiği yedi antik mezardan ilginç mumyalar çıktı. Mühürlü bir sandıktan 200 adet Antik Mısır'ın kutsal böceği Scrab mumyası çıkarken kedi mezarlığı, kobra yılanı mumyası ile ölüler kitabından söz eden papirüsler de buluntular arasında.

Mısır'ın Giza kentindeki arkeolojik sit alanında, ilk kez Bok böceği mumyası keşfedildi. Heliopolitan inancında sabah güneşi tanrısı Khepri'nin sembol hayvanı olan Antik Mısır'ın kutsal böceği Scrab'lara (Scarabaeus sacer / gübre böceği / bok böceği) ait çok sayıda mumya bulundu.

200 adet Srab mumyasının, scrab böceği şeklinde hazırlanmış bir mühürle kapatılmış bir sandık içinde bulunduğu belirtilirken bir başka sandık içinde de mumyalanmış 2 Scarabaeus sacer böceği mumyası olduğu belirtildi.

Mısırlı arkeologlar, Sakkara arkeolojik sit alanında 2013 yılında durdurulan ve bu yıl Nisan ayında yeniden başlanan arkeoloji kazılarında bok böceği mumyalarından oluşan nadir koleksiyonla birlikte 7 antik mezar, mumyalanmış kediler, mumyalanmış bir kobra yılanı ile Firavunların ölüler kitabından bahseden papirüs kağıtları bulduklarını açıkladılar.

Sakkara eski Mısır'ın başkenti Memphis için iki bin yıldan fazla süre mezarlık (nekropol) olarak kullanılmıştı.

Kedi Nekropolü

Alana Kedi Mezarlığı deniliyor. Çünkü antik nekropolden Kedi tanrıça Bastet'e adanmış bir bronz heykel de dahil olmak üzere onlarca kedi mumyası ve kedilerin yaldızlı heykelleri ortaya çıkarıldı.

Arkeologların keşifleri kamuoyuna görkemli bir tören ve canlı yayınla duyuruldu. Arkeolojik sit alanında düzenlenen basın toplantısına Mısır Tarihi Eserler Bakanı Halid el-Anani, Tarihi Eserler Yüksek Kurulu Sekreteri Mustafa Veziri ve çok sayıda büyükelçi katıldı. Katılımcılar arasında Fas, Ürdün, Kuveyt, Kıbrıs, Meksika, İtalya, Malta, Macaristan, Fransa, İrlanda, Ermenistan, Güney Kore, Tacikistan, Japonya, Avusturya ve Bella Rusya'nın elçileri yer aldı. Suudi Arabistan ve Gürcistan'ın yardımcı elçileri,  Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Gürcistan ve ABD'nin kültürel ataşeleri ile Kahire'deki Amerikan Araştırma Merkezi başkanları ve UNESCO temsilcileri de katılımcılar arasındaydı.

İlk kez bok böceği mumyası bulundu

Mısır'ın Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mostafa Waziri (Mustafa Veziri), bok böceği mumyalarının Mısır'da ve dünyadaki en ender keşiflerden biri olduğunu belirtti ve "Mumyalanmış bok böceği gerçekten eşsiz bir şey.Çok nadir görülen bir arkeolojik keşif. Birkaç gün önce bok böceklerinin tabutu diyebileceğiniz sandık keşfedildiğinde yine bok böceği şeklinde hazırlanmış mühürle mühürlendiğini gördük. Buna benzer bir bulgu daha önce hiç duymamıştık. Dünyadaki diğer müzelerle irtibata geçip ellerinde böyle bok böceği mumyası olup olmadığını sorduk. İrtibata geçtiğimiz müzeler bize, ellerinde böceğe ait mumya olmadığını söylediler. Ancak daha önce bulunmuş bok böceği tabutları olduğu bilgisini aldık" dedi.

Mısır Tarihi Eserler Bakanı Anani ise aynı bölgede bir aslan heykeli ve mumyalanmış kedilerin yanı sıra 7 Firavun mezarı bulunduğunu belirtti.

Arkeolojik bulgular Beşinci Hanedanlık dönemine tarihleniyor

Mumyalanmış hayvanlar, Kahire'nin güneyindeki Sakkara antik nekropolünde Kral Userkaf piramit kompleksinin kenarında son altı ay içinde bulunan yedi mezarda yer alan eserler arasındaydı.

Buluntular Eski Krallık döneminde yaşanan Beşinci Hanedanlık dönemine tarihleriniyor. Beşinci Hanedan, Mısır'ı MÖ 2.500'den MÖ 2.350'ye kadar yönetmişti.

Mühürlü bir mezarın daha yıl sonuna kadar açılması bekleniyor

Mısır'ın Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mostafa Waziri, gazetecilere verdiği demeçte mühürlü kalan henüz  açılmamış başka bir mezarın kapısının bulduğunu belirtti. Sakkara arkeolojik alanının sorumlusu Mohamed Youssef da uzmanların önümüzdeki haftalarda bu mezarı açmayı planladıklarını söyledi.

Önümüzdeki haftalarda açılması planlanan el değmemiş mezarın da Beşinci Hanedanlığa ait olduğu tahmin ediliyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar