Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü

İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü

1983 yılında Arkeoloji ve Sanat Tarihi adıyla kurulmuş olan bölüm, 1999 yılında Arkeoloji ve Sanat Tarihi olarak ikiye ayrılmıştır. Arkeoloji Bölümü 1999 - 2000 öğretim yılında ayrı bir bölüm olarak eğitime başlamıştır.

Prehistorya, Protohistorya/Ön Asya ve Klasik Arkeoloji Anabilim Dallarını kapsayan bölümde ders programı kronolojik olarak düzenlenmiş olup birinci sınıf derslerinde Paleolitik (Taş Devri) Devir'den başlayarak, Klasik Arkeoloji'ye giriş yapılmakta ve dört yıllık eğitim programında Geç Roma Dönemi'nin sonu ve Bizans Dönemi'nin başlangıcına kadar (MS 7. yy.) olan zaman diliminde eğitim yapılmaktadır. Buna ek olarak öğrenciler, ikinci sınıftan itibaren üniversitemizin Fen Edebiyat, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakülteleri'nden seçmeli ders alma imkanına sahiptirler.

MİSYON

Evrensel boyutta bilgi üreten, bilimsel ve kültürel birikime sahip , estetik düzeyi yüksek bir toplumun gelişmesine katkıda bulunacak sanat tarihçileri yetiştirmek.
 Kültür ve sanatın önemini kavrayacak bireyler yetiştirmek.
Arkeologluk mesleğini sevdirmek ve toplumun mesleğe ilgisini, saygısını sağlamak.
Bilimsel alanda geleneksel kültüre ve değerlere saygılı, yeniliklere açık, dünyadaki gelişmeleri takip eden ve benimseyen bilimsel ve kültürel verilere sahip sanat tarihçileri yetiştirmek.

VİZYON

Ülkede alanındaki en iyi sanat tarihçilerinin bir araya geldiği, çağdaş eğitim yöntemleri ve teknolojilerinden yararlanan, araştırmaya, interdisipliner bir eğitime ağırlık veren uluslararası düzeyde bir bölüm oluşturmak hedeflenmiştir.
Eğitim, öğretim,araştırma ve etkinlikleriyle bilime ve sanata katkıda bulunmak.
Arkeoloji alanında disiplinlerarası çalışma becerisi olan , araştırma yapan, bilimsel düşünebilen, yenilikleri izleyen, kendisini sürekli geliştiren meslek insanı yetiştirmek.
Bölümümüzü hem ulusal hem de uluslararası alanda saygın arkeoloji bölümlerinden biri olmak; ülkesi ve insanlık için yapması gerekenler konusunda fikir yapısı şekillenmiş, hür ve bilimsel düşünebilme yeteneğine sahip, arkeolojik buluntuları yorumlayabilecek, antik sanat eserlerinin (heykel, seramik, sikke) verdiği mesajları ve anlamlarını kavrayabilecek ve bunları aktarabilecek kaliteli ve deneyimli arkeologlar yetiştirmek misyonunda çalışmalarını sürdürmektedir.

Arkeoloji lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler arkeolog unvanı almaya hak kazanırlar. Bu unvan ile birlikte belediyelerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerde ve aynı bakanlığa bağlı diğer kamu ve özel kuruluşlarda, uzman ve araştırmacı olarak çalışabilirler.

Arkeoloji Bölümü’nü belli bir not ortalamasıyla bitiren öğrenciler, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve diğer bazı üniversitelere bağlı Sosyal Bilimler Enstitülerinde yüksek lisans ve ardından da doktora yapabilirler.

Kadrolu Öğretim Elemanları

Prof. Christine ÖZGAN
Prof. Dr. Zeynep ERDEM
Doç. Dr. Bülent ÖZTÜRK
Doç.Dr. Elif KOPARAL
Doç. Dr. Hüseyin Haluk ÇETİNKAYA
Doç. Dr. Kenan EREN
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Murat ÖZGEN
Dr. Öğr. Üyesi Özel TEREMAN HEPDİNÇLER
Öğr. Gör. Nilay EDİZ OKUR
Arş. Gör. Ali ÖZTÜRK
Arş. Gör. Bünyat Burak AYKANAT
Arş. Gör. A.Buğra ATEŞ
Arş. Gör. H. Arda BÜLBÜL

Ders Saati Ücretli Öğretim Elemanları

Uzman Arkeolog Gülbahar Baran ÇELİK -    gulbaharbarancelik43@gmail.com
Işıl ÇELİK                                                         isilcelik_06@hotmail.com
Prof. Necmi KARUL
Prof. Dr. Oya YAĞIZ (Emekli Öğretim Üyesi)  oyayagiz@hotmail.com
Doç. Dr. Şeyda Şebnem ÖZCAN                   seydasebnem.ozcan@yeniyuzyil.edu.tr
Dr. Şeniz ATİK

İLETİŞİM
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Christine Özgan
Bölüm Başkan Yardımcıları: Prof .Dr. Zeynep Koçel ERDEM
Dr. Öğr. Üyesi Kenan EREN
Telefon: +90 212 246 0011 / 5440
Faks:  +90 212  246 0047

 

http://www.msgsu.edu.tr/faculties/fen-edebiyat-fakultesi/arkeoloji-bolumu

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar